Mohács

2019.08.28. 10:15

Sokac tájházat adnak át

MTI

ősi sokác népszokás a Dunai mosás hagyományőrző felidézése a Pranje

A magyarországi horvát népcsoport, a sokacok hagyományait, mindennapjait bemutató tájházat adnak át a Mohácson szerdán.

Egy 130 millió forint fejlesztési forrásból megvalósuló projekt keretében Mohács egykor kizárólag sokacok lakta városrészében valósult meg a beruházás egy öreg épület rendbehozatalával – tudatta Szekó József (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-vel.

Mint mondta, az épületet azért vásárolták meg a fejlesztés számára, mert annak udvarán még teljes épségben állt a több mint száz éve készült, nyitott kéményes konyhájú, fagerendás mennyezetű, eredeti sokac hajlék, a régi istálló és a csűr is.

A beruházásnak köszönhetően bemutathatóvá váltak a mohácsi sokac kulturális emlékek, emellett a tájházban számos népművészeti tevékenység megtekinthető, kipróbálható lesz az érdeklődők számára a jövőben.

Mint kitért rá, a mohácsiak által sokacoknak nevezett népcsoportot a köznyelv sokácokként is ismeri. Ők a török hódoltság idején a mai Bosznia-Hercegovina területeiről húzódtak fel az elnéptelenedett magyar vidékre. Ennek során eresztettek gyökeret többek között Mohácson és környékén. Ők honosították meg hazánkban a busójárást is; a legenda szerint a törökök elűzését is nekik köszönhetik a helyiek.

A Sokac Ház – mivel a népcsoport kiemelt jelentőségű a város életében – az ő hagyományaikat, kultúrájukat kívánja bemutatni folyamatos programokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal – mondta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!