búcsú

2019.08.01. 17:30

Szentmisét tart Udvardy György pécsi püspök Havas Boldogasszony ünnepén

Idén is várják a zarándokokat a város legszebb fekvésű és közkedvelt templomába, a Havi-hegyre az augusztusi Havas Boldogasszony-búcsúra.

Zs. J.

Augusztus 3-án, szombaton 16 órakor itt tartják az első szombati áhítatot és a csendes szentségimádást. Másnap fél nyolckor imádságos, énekes körmenet indul a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre, ahol fél 9-kor horvát nyelvű szentmise lesz.

Este hét órakor szabadtéri szentmisét mutat be Udvardy György pécsi püspök, utána körmenetre került sor a kegy­kép másolatával a Havi-hegyi sétányon. Este kilenc órakor görög katolikus szent liturgiát végez Zajácz Gábor parókus, majd éjfélkor csendes szentmisét mutat be az elhunyt zarándokokért Kövesi Ferenc kerületi esperes, a Pécs-Szent II. János Pál Plébánia plébánosa.

Augusztus 5-én, hétfőn reggel fél 8-kor szintén imádságos, énekes körmenet indul a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre, ahol német nyelvű szentmisét mutat be Lápossy Péter iskolalelkész, pécs-székesegyházi kisegítő lelkész. Délután két órakor a rácvárosi Jézus Szíve Családja közösség imaórája lesz, utána rózsafüzér imádság kezdődik, amit loretói litánia követ. Négy órakor szentmisét mutat be Kárász Gábor szekszárdi káplán. A szentmisét követően körmenetet tartanak a kegykép másolatával, majd szerény agapéra várják a jelenlévőket.

A Havi-hegyi templomot 1697-re készítették el, ugyanis a hívek korábban megfogadták, hogy a pestisjárvány (1690-1691) elmúltával templomot emelnek a Szűzanyának, hálából. A hívek a hátukon hordták fel az építőanyagot a Kakasdombnak nevezett fehér sziklákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!