légikikötő

2019.09.11. 07:00

Egyre nagyobb a forgalom a pogányi reptéren

Zajlik az élet a Pécs melletti légikikötőben, a repteret működtető cég ügyvezető igazgatója szerint az idei szezon eddig a várakozásoknak megfelelően alakul.

HLB

A pécs-pogányi reptér jövőjét illetően a közelmúltban sokféle elképzelés látott napvilágot, ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy jelenleg mi a helyzet a baranyai megyeszékhely közelében található légikikötőben.

– Az idei szezon a várakozásoknak megfelelően alakul, egyre nő a pilótaképzéssel foglalkozó cégek repüléseinek száma, és a privát-, sport- és egyéb repülések is az elvárt szinten gyarapodnak – mondta érdeklődésünkre az ügyvezető.

Mint megtudtuk, már évek óta hagyományosan erős a vadászszezon alkalmával egyre nagyobb számban érkező külföldiek száma, akik privát repülőgépekkel érkeznek a dél-dunántúli régióba. Az üzleti célból érkező business jet forgalom pedig a vállalkozások számára nyújt elengedhetetlen kapcsolatot a cégek központjaival.

Így az idei év első nyolc hónapjában 17 százalékkal növekedett a forgalom az előző esztendő hasonló időszakához képest; a forgalom növekedésével arányosan az utasok száma is emelkedett, augusztus végéig közel 4000 utas fordult meg a pogányi reptéren.

Noha a menetrend szerinti, illetve a charter járatok az idei esztendőben nem voltak, ugyanakkor a beteg- és szervszállító járatok fogadása és kiszolgálása gyakori feladat a repülőtér dolgozói számára.

Dragovácz Márk szerint az önkormányzati támogatás és a saját bevételek maximálisan biztosítják a repülőtér működését, gazdasági problémáik nincsenek.

– A forgalom mértéke meghaladta a vártat, a gazdálkodás a terveknek megfelelően alakul. A hagyományosan az augusztus utolsó teljes hétvégéjének szombati napján megtartott repülőnapon megjelent nézők száma minden eddigi várakozásunkat felülmúlta. Minden korosztályt figyelembe véve több mint ötezer látogató tisztelte meg a repülőnapot. A szervezők tökéletes munkájának köszönhetően a repülőnap után megrendezett reptéri éjszakai félmaratoni futás is sikerrel zárult – fogalmazott a szakember az elmúlt napok eseményeit illetően.

Ami pedig a jövőt illeti, a kormány többször is kifejezte azon szándékát, hogy vidéki reptérfejlesztési programot indít, amelynek keretében sor kerülhet a pogányi reptér bővítésére, nagygépek fogadására és indítására alkalmassá téve. Információink szerint ez ügyben már javában zajlanak a tárgyalások.

Folyamatos a fejlődés a gépgyárban

Mint nemrég beszámoltunk róla, megrendelték az első példányt a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi reptéren lévő gyárában készülő gépekből. A reptér nyílt napján ünnepélyes keretek között aláírt szerződés értelmében a cég Fusion 213 típusú oktató repülőgépét a pilótaképzéssel foglalkozó MultiFly Kft. vásárolja meg.

Boros László, az ötmilliárd forintos beruházással gyártó- és összeszerelő üzemet létrehozó Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója az elmondta: a próbaüzem küszöbön álló megindulása után jövőre már teljes kapacitással tud működni kompozitgyáruk, és évi 80-90 – nagyobbrészt exportra szánt – repülőgép előállítását végzi majd.

Létesítményeikben jelenleg hetvenen dolgoznak, az év végén már 110-120 munkatársra lesz szükségük, míg 2020 második felében akár 150 embernek is munkát adhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!