erdőjárók

2019.09.03. 10:30

Túráztak a felújított kereszthez az Óbányai-völgyben

A Mecsek Egyesület és a Lokomotív T.E. Új kenyér és Kisasszony havának nyárutóján, azaz augusztus 31-én nyílt túrát hirdetett a Keleti-Mecsekben az Óbányai-völgyben, a Ferde-vízesés közelében álló felújított Krisztus-feszület megáldására.

bama.hu

A zobákpusztai megállóban gyülekezett a társaság, ahol Biki Endre Gábor túravezető és Berki Zoltán térképész köszöntötte a megjelenteket a minap. Huszonöt fővel indultak el a kék sáv jelzésen a Komlóhoz tartozó, mindössze néhány házból álló településről. A műútról hamarosan betértek az erdőbe, ahol kezdetben kis ösvényen a fák között, majd szép hosszan elnyúló völgyi réteken mentek tovább.

A Bodzás-forráshoz érve egyre többen csatlakoztak, itt Péceliné, Erzsébet asszony pogácsával kínálta meg a túrázókat. Innen átsétáltak a felújított kereszthez, majd kora délután kezdetét vette a megemlékezés.

Biki Endre Gábor, a Mecsek Egyesület, Természetjáró Osztályának elnöke köszöntötte a megjelenteket, beszédében pedig méltatta, hogy miért volt fontos elődeinknek, hogy kereszteket állítsanak, azokat jó állapotban tartsák, aztán, hogy jutottunk odáig, hogy ezek nagy részével nem törődtek, emiatt sok rommá lett, majd ismét beköszöntött a változás szele, és egyre több régi leromlott állagú vallási emlék újul meg, mind szélesebb civil összefogások eredményeképpen.

Heincz László a Másfél millió lépés Magyarországon című film munkatársa is szót kért, s kiemelte, hogy Rockenbauer Pál és csapata a Mecseknek ezt a részét is bejárta, és felejthetetlen élmény volt a táj, a hagyományok felfedezése, a kihívások, a sátrazások, és mindaz, ami a túrázással együtt jár.

Antal Géza pécsváradi apátplébános is örömét fejezte, ki hogy megújult az itt álló, és a hitet képviselő alkotás, hiszen emlékszik rá, milyen állapotban volt, amikor utoljára 6 éve erre járt. Ezután megáldotta a keresztet és a résztvevőket, majd elénekelték a Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!