Hosszúhetény

2019.10.17. 11:30

A hetényi értékeket, a régiós ízeket és a népi kultúrát mutatták be

Őszi gasztronómiai fesztiválra várták szombaton a vendégeket a Pécs közeli községben. A rendezvényről, a fellépőkről, a kulturális mindennapokról Papp Jánossal, a hagyományőrző együttes vezetőjével, a Nemes János Művelődési Központ igazgatójával beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Miben volt különleges ez a fesztivál?

– Hogy ingyenes volt minden, és térségi, valamint helyi dalkörök, néptáncegyüttesek, zenekarok adták a délutáni kultúrműsort. Ez egyébként a 13. Falusi Vendéglátók Sütő-Főző Fesztiválja volt, mely járja a megyét Mecseknádasdtól Szederkényen át Orfűig, de Hetényben immár a negyedik alkalommal rendezték meg.

– Miről szólt a főzőcske?

– Somogyból, Békésből, Tolnából, Baranyából és az erdélyi Kovászna megyéből érkezett a nemzetközi mezőny, a 11 csapat, s reggel kaptak egy meglepetés egységcsomagot alapanyagokkal, melyből összeállítottak egy menüsort, melyet a zsűri és a közönség is díjazott.

– Ez volt az év eseménye?

– Az biztos, hogy a legnagyobbak közé tartozik, de azért van itt Talicskaolimpia, Püspökszentlászlói búcsú, Szüreti felvonulás, és Miklós napi rendezvény is, ugyancsak hatalmas közönséggel.

– Mióta vezeti a hetényi művelődési központot?

– Öt éve működik, s azóta vagyok az igazgatója. Három és fél­ezer ember él itt, szóval azért akad kulturális feladat.

– Mi a helyi különlegesség?

– Fontos teendőnk a már említett nagy eseményeken túl a civil szervezetekkel a kapcsolattartás, de híresek a Hetényi Hétfői Estéink is. A novemberben induló újabb sorozatunk a humorról szól, a filmeket, az irodalmat, a nyelvészetet, népi poénokat is érintve. Saját helyi kiadványokat jelentetünk meg, dalosfüzetet adtunk ki, és a Zengő újságot készítjük.

– Igaz, hogy a híres Hosszúhetényi Népi Együtteshez is szoros kapcsolat fűzi?

– A közel ötven éves társaságnak én vagyok a vezetője negyedszázada, és hatvan év fölött is aktív táncosa. De jól ismerik a Dél-Dunántúlon a Somkerék zenekarunkat, a daloskörünket, alkotó művészeinket is.

– Szabadidejében pedig gondolom horgászik, vadászik?

– A Művelődési Központban mindig akad tennivaló, másrészt a rendszerváltás óta önkormányzati képviselő vagyok. Ha mégse lenne program, akkor meg úton vagyok a néptáncegyüttessel, a legidősebb táncosként. Mindemellett szeretek otthon bütykölni, kertészkedni.

Három évtized a közművelődésben

Papp János Kaposváron született 1958-ban. Görgetegen nőtt fel, Nagyatádon érettségizett, a Pécsi Tanárképzőn végzett biológia-testnevelés szakon. 1987-ben került Hosszúheténybe, ahol a közművelődés területén kezdte a munkát, s közben lediplomázott népművelőként is. 31 éve él itt, 26 éve vezeti a néptáncegyüttest, melyben kezdettől aktív táncos, és öt éve a Nemes János Művelődési Központ igazgatója. Felesége, Ilona ugyancsak pedagógus és táncos. Három lányuk – Katalin (34) gyógypedagógus, Julianna (31) építészmérnök, Zsófia (27) grafikusművész – és négy unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!