számháború

2019.10.30. 12:35

Az Államkincstár cáfolja Péterffyt – Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz

Nemhogy csődhelyzet nincs Pécsen, de több milliárdos pluszban van a város költségvetése, ahogyan az múlt héten a hivatalos átadás-átvétel után nyilvánosságra is került. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat akkor a baloldal megválasztott polgármestere, Péterffy Attila is aláírta – tegnap viszont kiadott egy nagyon furcsa közleményt, amelyben a város csődjét vizionálta. Az Államkincstár ma délelőtti közleményében tételesen cáfolta Péterffy állításait, aki ezek szerint vagy nem ért ahhoz, amivel telekürtölte a sajtót, vagy tanácsadói direkt megvezették. Mindkettő nagy baj a város jövőbeni működését tekintve – írja a Pécsi Újság.hu.

M. B. (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Állásfoglalást kért a Pécsi Újság.hu a Magyar Államkincstártól a pécsi önkormányzat anyagi helyzetét illetően azt követően, hogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere kedden arról adott ki közleményt, hogy a város csődhelyzetben van. Páva Zsolt ezt már tegnap este cáfolta, s most a kincstár állásfoglalása is zárójelbe teszi Péterffy állításait.

Íme a Magyar Államkincstár közleménye:

„Péterffy Attila, Pécs város polgármestere által, a város pénzügyi helyzetével kapcsolatosan elhangzottakkal kapcsolatban, a Magyar Államkincstár részéről az alábbiakat kívánjuk rögzíteni:

A Páva Zsolt úr által jelzett összeg, Kincstárnál vezetett bankszámla egyenlegeket tartalmazott a pénztári állomány nélkül. Ez felhasználható keret, melyből megtakarítás is lehetséges.

A 23 milliárd Ft-os adósság, azaz a 18 milliárd Ft hitelállomány és a majdnem 5 Mrd Ft működési hiányként való rögzítése nem valós. Nem lejárt, valamint nem esedékes a hitelállomány, így az nem jelent ez évi adósságot. Ezzel szemben áll az összes számla egyenleg, amely 27 Mrd Ft, amely a felhalmozási és működési forrásokat együttesen tartalmazza.

A két összeg különbözete: plusz 4 milliárd Ft.

Az önkormányzatnak nincs hitele, mivel sem az önkormányzat sem a cégek nem vehettek fel likvid és projekt-hiteleket 2018. január elseje óta.

Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte. A fentiek alapján tehát nem állapítható meg csőd és csőd közeli helyzet.

Természetesen fegyelmezett költségvetési gazdálkodásra a jövőben is nagy szükség van.”

FRISSÍTVE:

A ma reggeli közlemény után sajtótájékoztatót tartott a Városházán a Fidesz-KDNP-szövetség és az ÖPE. Hoppál Péter, Csizmadia Péter és Kővári János bejelentették, hogy a Fidesz önálló frakciót hoz létre, míg az ÖPE a KDNP-vel alakít frakciót.

Az esemény elején Hoppál Péter országgyűlési képviselő, a Fidesz pécsi csoportjának elnöke úgy fogalmazott, hogy a választók döntése értelmében ezentúl ellenzéki szövetségben dolgoznak a helyiek érdekében, amit a városvezetés erős kontrollja kísérletében végeznek majd.

- Ez nehéz feladat lesz, hiszen ismerjük őket, közelről láttuk a tevékenységüket a 2010 előtti városvezetésük időszakában. Sajnos tapasztaltuk és tudjuk, hogy ha rövid ideig sincsenek kontroll alatt, akkor mire képesek. Láttuk, ha tehetik, akkor eladják a pécsi értékeket, kiárusítják a pécsi vagyont, eladósítják a várost, azaz nem értenek a dolgokhoz. Mindezen vállalhatatlan döntések mellett és velük párhuzamosan milliárdos jutalmakat is osztogattak maguknak – fogalmazott, hozzátéve, a kontroll célja, hogy ne ismétlődjön meg ez a problémahalmaz.

Hoppál Péter kitért a polgármester tegnapi nyilatkozatára, szerinte az államkincstár mostani közleménye nyilvánvalóan bizonyítja, hogy Péterffy vagy nem ért ahhoz, amiről nyilatkozott, vagy – ami rosszabb ennél – megvezették.

- Péterffy közleménye köszönőviszonyban sincs az igazsággal. Ebben a számháborúban a leköszönő polgármesternek, Páva Zsoltnak van igaza. Szomorúak vagyunk, hogy a szakmaiatlanság és a hazugságra való hajlam már az első nyilatkozatokban feltűnik – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a városvezető ne ellenségnek, hanem partnernek tekintse a pécsieket.

Hoppál Péter ezután bejelentette, hogy a Fidesz négyfős frakciót alakít, amelynek vezetője Csizmadia Péter lesz, míg az ÖPE és a KDNP háromfős frakcióját Kővári János vezeti majd.

Csizmadia Péter úgy nyilatkozott, hogy az eddigi ellenzéki szereppel ellentétes magatartásra készülnek, azaz konstruktív, a pécsiek érdekét, számos javaslatot megfogalmazó munkát végeznek majd.

Kővári János egyből Péterffy Attila első intézkedéseit vette górcső alá, mint mondta, „sérülni látszik az a szándék, amivel a pécsi polgárok felruházták”.

- Még nem jogerősen polgármester, de máris belegyalogolt a pécsi önkormányzati cégek és intézmények vezetőinek munkájába, mondván, hogy takarékoskodjanak a következő időszakban – mintha eddig nem ezt tették volna.

Az átadás-átvételről szólva Kővári kijelentette, hogy aki kétségbe vonja az aktusról szóló jegyzőkönyv hitelességét, az nagyon rosszul kezdi munkáját. (HLB)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában