Baranya

2019.10.17. 14:00

Bejelenthető a papi zaklatás

Már működik a gyermek- és ifjúságvédelmi oldal a Pécsi Egyházmegye internetes oldalán, ahol az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos bejelentést meg lehet tenni.

Óriási vihart kavart tavaly, amikor a pennsylvaniai főállamügyész nyilvánosságra hozta, hogy Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladta az ezret. Ennek is köszönhető, hogy idén májusban Ferenc pápa kötelezővé tette a papok számára, hogy jelentsenek az egyháznak minden egyházi személy által elkövetett szexuális zaklatást, és azt is előírta, hogy a bejelentések kezelésére állandó rendszert kell felállítani.

Ennek szellemében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai szeptemberben határozatot hoztak annak a szolgálatnak a felállításáról, amely az egyes egyházmegyék területéről fogad minden olyan panaszt, amely az egyházi személyek által történt bántalmazással vagy szexuális visszaéléssel kapcsolatos. A Pécsi Egyházmegye sajtóosztálya megkeresésünkre közölte, hogy a bejelentést az egyházmegye internetes felületén, a gyermek- és ifjúságvédelmi oldalon lehet megtenni.

A bejelentés alapján, amennyiben az nem alaptalan, a bizottság (tagjai egyházi személyek, továbbá pszichológus, pszichoterapeuta, jogi szakértő) vizsgálati eljárást indít, amelynek célja az eset legalaposabb feltárása. Ezen eljárás keretében a bizottság személyesen meghallgatja a bejelentőt, az ügyben érintett sérelmet szenvedett személyt, a visszaéléssel gyanúsított személyt és szükség esetén másokat is. Mivel az eljárás során szükséges a bejelentő és a sértett személyes közreműködése, névtelenül nem lehet bejelentést tenni.

Még vizsgálódnak

Rákérdeztünk a Pécsi Egyházmegyénél Gál Károly, Karesz atya ügyére, aki még 2017 tavasszal tett önmaga ellen feljelentést a Pécsi Püspökségen, melyben súlyos erkölcsi okokra hivatkozva a papi szolgálatból való elbocsátását kérte. Mint írták, a vizsgálat még nem zárult le. Az egyházmegye sajtóirodája a válaszában kiemelte, hogy szem előtt tartva a személyiségi jogokat, valamint a mindenkit megillető jogot, a jó hírnévhez további tájékoztatást az ügy és a kivizsgálás végleges lezárása után tud majd adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!