környezetvédelem

2019.10.23. 17:45

Csökkenti ökológiai lábnyomát a Pécsi Törvényszék

A környezet és az erőforrások védelme a bírósági szervezet számára is kiemelkedően fontos.  Ennek jegyében a Pécsi Törvényszéken és az illetékességi területén működő bíróságokon számos beruházás – energiahatékonyságot támogató fejlesztések, szelektív hulladékgyűjtés, belső kertfejlesztések – valósult meg.

Az elmúlt évek során a Pécsi Törvényszék és az illetékességi területéhez tartozó bíróságok már eddig is számos kiemelt környezetvédelmi tevékenységgel járultak hozzá ökológiai lábnyomuk csökkentéséhez energiahatékonyságot növelő beruházásaiknak, épületenergetikai korszerűsítéseiknek köszönhetően. Az energiatakarékos fejlesztések keretében valamennyi járásbíróságon megvalósult a világítás korszerűsítése, energiatakarékos LED-es fényforrások beépítése.

A környezet védelme, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés kibocsátás csökkentése érdekében a baranyai bíróságok is szelektíven gyűjtik a hulladékot. A megszokott szelektív gyűjtők mellett a Siklósi Járásbíróságon külön kihelyezett elemgyűjtő, a Pécsi Járásbíróságon kupakgyűjtő található, míg a Komlói Járásbíróságon a faleveleket – komposztás céljából – gyűjtik külön.

A környezettudatos városi közlekedés támogatása érdekében a Pécsi Törvényszéken kerékpártárolókat helyeztek el, hogy így támogassák a kerékpárral történő munkába járást.

Az OBH Zöld Bíróság Program értékeit képviselve a Pécsi Törvényszék is fokozottan támogatja a környezetbarát és energiatudatos megoldásokat a jelen és a jövő épületfejlesztései, beruházásai során. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban a Pécsi Törvényszék a „Bírósági épületek energetikai fejlesztése” című projektjével az OBH az NFSI konzorciumi partnereként sikerrel pályázott 2019. évben.

A KEHOP-projekt keretében a Pécsi Ítélőtábla és a Pécsi Törvényszék közös épületének energetikai korszerűsítése jelentősen csökkentheti majd az épület fenntartási és üzemeltetési költségeit. Az európai uniós forrásból és a magyar állam támogatásával megvalósuló projekt során a fűtési rendszer felújítása mellett korszerű napelemeket telepítenek a tetőre és a déli homlokzatra.

Az energiafelhasználás további csökkentése érdekében a homlokzat is új hőszigetelést kapott. A Pécsi Törvényszék valamennyi dolgozója kiemelkedően fontosnak tarja, hogy helyi szinten is tegyenek a környezetvédelemért. Ennek érdekében a Pécsi Törvényszéken egy négy főből álló önkéntes csoport alakult, akik a Zöld Bíróság program céljának elérését ötletekkel, megvalósítási tervekkel segítik elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!