tudósítás

2019.10.31. 09:52

Megalakult az új pécsi képviselő-testület

Elérkezett a nagy nap, október utolsó napján tartotta alakuló ülését az új összetételű pécsi képviselő-testület. Az eseményen esküt tett a huszonöt városatya és Péterffy Attila polgármester. Az ülésen döntöttek az alpolgármesterek személyéről, a képviselők javadalmazásáról, valamint az önkormányzati bizottságok tagjairól és vezetőiről is.

HLB

Fotó: Dittrich Éva

Régen nem látott telt ház várta csütörtökön reggel a városházára érkezőket, akik kíváncsiak voltak az új összetételű pécsi közgyűlés alakuló ülésére. Az esemény az ilyenkor szokásos ünnepi műsorral vette kezdetét, majd előbb Péterffy Attila polgármester, majd a képviselő sorban vették át megbízólevelüket dr. Göndöc Andrástól, a helyi választási bizottság vezetőjétől.

Pécsen a 18 egyéni választókerület győztese jutott be a frissen alakuló testületbe, valamint a kompenzációs listáról további hét képviselő, így a mostani közgyűlésben huszonöt városatya foglalhat helyet a hivatalba lépő új polgármesterrel, Péterffy Attilával egyetemben.

Egyéni választókerület győzteseként jutott a testületbe:

Berényi Zoltán (Fidesz–KDNP)

Hencsei Zsolt (Mindenki Pécsért Egyesület)

Sík László Lajos (Mindenki Pécsért Egyesület)

Sajgó György (Mindenki Pécsért Egyesület)

Topán László (Mindenki Pécsért Egyesület)

Horváth Tamás (Mindenki Pécsért Egyesület)

Kővári János (Fidesz–KDNP–ÖPE)

Zag Gábor (Mindenki Pécsért Egyesület)

Auth István (Mindenki Pécsért Egyesület)

Siposné Bikali Éva (Mindenki Pécsért Egyesület)

Nyőgéri Lajos (Mindenki Pécsért Egyesület)

Ágoston Andrea (Mindenki Pécsért Egyesület)

Csaba István (Mindenki Pécsért Egyesület)

Schmuck Roland (Mindenki Pécsért Egyesület)

Fürj Csaba (Mindenki Pécsért Egyesület)

Bognár Szilvia (Mindenki Pécsért Egyesület)

Fogarasi Gábor (Mindenki Pécsért Egyesület)

Pokorádi Gábor (Mindenki Pécsért Egyesület)

Kompenzációs listáról jutott a testületbe:

Barkóczi Csaba (Fidesz–KDNP–ÖPE)

Csizmadia Péter (Fidesz–KDNP–ÖPE)

Bognár László (Fidesz-KDNP-ÖPE)

Kamarás Péter (Fidesz–KDNP–ÖPE)

Kóbor József (LMP)

Kunszt Márta (Mindenki Pécsért Egyesület)

Vári Attila (Fidesz–KDNP–ÖPE)

A megbízólevelek átvétele után előbb a polgármester tett esküt, majd a képviselők tették ugyanezt. Az ünnepi aktus utolsó mozzanataként az új polgármester mondott rövid beszédet.

Péterffy szerint azért állhat most a pulpituson, mert a „szabadon gondolkodó” pécsi polgárok megérezték és vállalták a választás felelősségét.

– Ezért nem lehetek elég hálás – fogalmazott, hozzátéve, hogy a városnak változásra van szüksége, például a közbeszédet illetően is. Úgy vélte, a pécsiek többsége október 13-án arra szavazott, hogy ideje leporolni az országnak azt a patinás ékszerét, amit Pécsnek hívnak.

– Ideje a pécsieknek, a lokálpatriótáknak együtt munkálkodnunk azon, hogy Pécs ismét azt jelentse mindannyiunknak, amit annak idején Janus Pannoniusnak, Zsolnay Vilmosnak, Breuer Marcellnek, Csorba Győzőnek vagy Victor Vasarelynek – mondta.

A polgármester kiapadhatatlan erőt, szívós harcot és lankadatlan szolgálatot ígért a következő öt év minden napjára.

A második napirendi pont során a képviselők elfogadták a polgármesteri illetményről szóló előterjesztést. A vonatkozó rendelet szerint Péterffy illetményét az államtitkárok illetménye alapján állapítják meg, ami jelenleg a közszolgálati tisztviselők illetményalapjának 12-szerese (463 800 forint), ehhez jön még az államtitkári illetménykiegészítés (231 900 forint) és a vezetői pótlék (301 470 forint). Összesen tehát 997 200 forint illeti meg majd ilyen címen Pécs polgármesterét, aki azonban nyelvpótlékra is jogosult, mivel angol nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, ez az összeg havi 27 800 forint. A főállású polgármester ráadásul havonta az illetményének 15%-ában meghatározott összegű költségtérítésre jogosult, ennek alapján a költségtérítés havi összege Péterffy esetében 149 600 forint. Mindent egybevetve Pécs polgármestere havonta 1 174 600 forintot vihet majd haza.

Az SZMSZ-módosításáról szóló előterjesztést hosszú disputa követte, az ellenzékbe került Fidesz képviselői a többségbe került pártszövetség által létrehozandó öt különböző frakció megalakítását kifogásolták.

A képviselők titkos szavazáson döntöttek az alpolgármesterek személyéről. Bognár Szilviát és Ruzsa Csabát is egyhangúlag, 26 szavazattal választották meg, ahogyan az illetményükről szóló előterjesztést is.

A hetedik napirendi pont a különböző bizottságok vezetőiről és tagjairól szólt. Hét bizottság működik majd harmincöt taggal, bár a Fidesz és az ÖPE nagyobb bizottsági jelenlétet követelt. Ennek ellenére minden maradt az eredeti előterjesztésekben foglaltak szerint.

Így a jogi és ügyrendi bizottságot Zag Gábor, a kommunális bizottságot Sík László Lajos vezeti. A költségvetési és gazdasági bizottság élére Nyőgéri Lajost választották, míg a kulturális testületet Horváth Tamás elnökli majd. A népjóléti és sportbizottság élén Fogarasi Gábor, a pénzügyi és ellenőrzési bizottság élén pedig Csizmadia Péter tevékenykedik. A városfejlesztési és innovációs testületet Topán László vezeti.

Az ülés végén kiderült, hogy hány frakció alakul: a Fidesz négy fővel, míg az ÖPE és a KDNP frakciója három fővel dolgozik majd. A Mindenki Pécsért szövetség öt különböző frakciót hozott létre: A DK ötfős, a Momentumé három-, a Jobbik szintén három-, az MSZP pedig négyfős lesz, míg az Öttorony-Párbeszéd frakciója három fővel tevékenykedik majd.

Az ülést állófogadás követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában