Mohács

2019.10.28. 19:23

Szépen gyűlnek az adományok a fogadalmi templom harangjára

A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint 2020 augusztusában fejeződik be a Fogadalmi Emléktemplom felújítása. Jól halad a Szekó család felhívására indult gyűjtés a templom új harangjára. A plébánia harangjegy kiadására is készül, a legkisebb vásárolható címlet ötezer forintos lesz.

M. B. (Forrás: Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Facebook/Grain András

A Pécsi Egyházmegye egy pályázat révén, 2017-ben másfél milliárd forintos támogatással elindított program részeként Bátán, Bátaszéken, Szekszárdon és Mohácson kezdett templomok, kápolnák felújításába. Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom építészeti felújítása zajlik.

Mindez magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz-elvezető rendszer építését, a homlokzati kőburkolat javítását, a nyílászárók cseréjét. A kivitelezés 2019 júliusában kezdődött és 2020 augusztusában zárulhat – közölte az egyházmegye.

Amint arról korábban hírt adtunk, Szekó József, Mohács tragikusan elhunyt polgármesterének szívügye volt, hogy a Fogadalmi templomba készüljön egy új, 500 kilogrammos harang a mohácsi csata 500. évfordulójára. A Szekó család azt kérte, hogy a virágokra, koszorúkra szánt pénzt fordítsák erre a célra a megemlékezők. Széles körű összefogás jött létre a nemes cél megvalósítására.

A temetés napján egymillió forint gyűlt össze, a Mohácsi Vállalkozók Baráti Körének közlése szerint – Szekó József emléke előtt tisztelegve – 2 millió 670 ezer forintot utaltak át az e célra létrehozott számlára.

A plébánia tovább folytatja a gyűjtést a bejáratnál lévő gyűjtőládában, ahonnan csekket is lehet vinni, illetve a plébánián készpénzben is lehet adakozni.

Harangjegyek kiadására is készülnek, a legkisebb címlet ötezer forintos lesz. Egy kilogramm harang ára tízezer forint. Egy család pár napja máris 25 kilogramm harangot vásárolt, ami 250 ezer forint adományt jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!