Shiraz

2019.10.09. 20:57

Testvéri kapcsolat: iráni delegáció látogatott Pécsre

Pécs és a perzsa testvérváros, Shiraz kapcsolatának további erősítése és gondozása érdekében érkezett Pécsre egy delegáció H.E Mr. Gholamali RAJAB YAZDI irán nagykövet vezetésével.

bama.hu (forrás: Pécsi Városháza)

Forrás: Pécsi Városháza

Páva Zsolt, Pécs polgármestere és az iráni delegáció tagjai elsősorban a két város kulturális, oktatási és gazdasági együttműködéséről egyeztettek és koszorút helyeztek el Hvádzsa Samsz ad-Dín Muhammad Hafez, perzsa költő szobránál.

2016 májusában kötött testvérvárosi megállapodást Pécs és az iráni Shiraz városa. A közel másfélmilliós perzsa város, a Perzsa Birodalom egykori fővárosa Irán hatodik legnépesebb települése, a perzsa ország délnyugati részén fekszik, Teherántól 940 kilométerre.

Az iráni delegáció tagjait, Gholamali Rajabi Yazdi-t, az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetét és Dr. Hamidreza Fouladgar-t, a Magyar-Iráni Baráti Csoport iráni elnökét dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere fogadta. A hivatalos egyeztetésen részt vett továbbá Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, a Magyar-Iráni Baráti Csoport magyar elnöke is.

A testvárvárosi együttműködés egyik szimbolikus jelképe az idén márciusban átadott Hafez-szobor a Tudásközpont melletti téren. A több ezer éves perzsa kultúra egyik legjelesebb képviselője, az 1315 és 1390 között élt Hvádzsa Samsz ad-Dín Muhammad Hafez szobránál a pécsi és az iráni tisztségviselők koszorút helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!