érdekesség

2019.11.11. 08:23

Csillagászati különlegesség nézhető ma a Zsolnay-negyedben

A Merkúrról szól majd a csillagászati nap hétfőn.

Mészáros B. Endre

Igen ritka égi jelenség lesz megfigyelhető ma délután, kora este a megyében: a Merkúr bolygó áthalad a Nap előtt. A Zsolnay Negyed Csillagteraszán pedig megfigyelhető az égi esemény. Egyébként az elmúlt évszázadokban az ilyen Merkúr- és Vénusz-átvonulások segítségével határozták meg a pontos Nap-Föld távolságot és legközelebb hasonló jelenség csak 13 év múlva lesz. T

Tudni kell, hogy mindezt kizárólag távcsővel és megfelelő fényszűrővel lehet majd észlelni ma 13.35 órától 16 óráig: a bolygó kicsi, fekete pontja átaraszol a napkorongon. Pécsről csak az átvonulás első fele látszik, mert a Nap 16 óra után lenyugszik a látóhatáron. A Negyedben a programon a részvétel ingyenes, de borult idő esetén a bemutató elmarad.

Mint Dr. Gyenizse Péter, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar docense a bama.hu-val közölte, Merkúr bolygó a Földnél jelentősen kisebb, légkör nélküli kőzetbolygó, aminek ilyenkor az éjszakai (nappal ellentétes), sötét oldalát tudjuk megfigyelni. A Merkúr és Vénusz Nap előtti átvonulásai alkalmasak a Föld és a másik bolygó távolságának kiszámítására. 1769-ben Hell Miksa és Sajnovics János végzett Skandináviából Vénusz-átvonulás méréseket és számításokat, amelyek abban a korban kiemelkedően pontosnak számítottak.

A Merkúr (és Vénusz) éjszakai oldalával ellentétben a Nap felszíne nagyon fényes, ezért rendkívül veszélyes szűrő nélkül megfigyelni a jelenséget. A Zsolnay Kulturális Negyedből lehetőség lesz a Merkúr-átvonulás biztonságos megfigyelésére a planetárium baráti kör tagjainak távcsöveivel.

Érdemes elmenni, mert legközelebb Merkúr-átvonulás megfigyelésre 2032. november 13-ig lesz lehetőségünk. A Vénusz 2117. évi Nap előtti megfigyelésére pedig kevés esélyünk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában