Villány

2019.11.10. 12:30

Negyedszázados a Villány-Siklósi Borút Egyesület

A borút kialakítása, a minősítési eljárás kidolgozása mintaprojektnek számított az országban.

Zs. K.

Fennállásának 25. jubileumát ünnepelte a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A tagság ez alkalomból a siklósi vár lovagtermében gyűlt össze, ahol volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők emlékeztek meg a 25 év munkájáról, eredményeiről és sikereiről.

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben alakult, európai példák alapján hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek közreműködésével. A borút kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban. Jelenleg a borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

A gálaeseményen elsőként Tiffán Ede, a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke számolt be a kezdeti időszakról, majd Takáts Gyula hajdani alelnök tartott beszédet az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeiről, mint például a minősítési rendszer kialakításáról, vagy a Villány jelképeként ismert borkapuk felállításáról.

Kovács Boglárka Dóra, az egyesület elnöke kiemelte, az elvek, amik mentén szerveződött a borút, most is áthatják a napi tevékenységüket. Az együttműködés jeles példája volt a Borvidékkel folytatott munka, akik a Borkapuk komplett megújításában nyújtottak segítséget, vagy éppen az egyetemmel, akik külföldi hallgatókkal dolgoztak ki gyakorlatuk során egy használható tervet egy mobil applikációs rendszerre.

Kitüntetések

A gálaesemény keretében Bec­ker Leonóra-emlékdíjat adtak át, a kitüntetést a Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve alapították az idei, jubileumi évforduló alkalmából. Az elismeréssel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűségéért aktívan tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretnék 2 évente megjutalmazni. A díjat első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!