hagyomány

2019.12.26. 10:00

Emléktúrával emlékeznek az elhurcolt svábokra Geresdlakon

Második alkalommal rendezik meg az „Egy batyuval…” emléktúrát, amelyiknek a célja: végigjárni azt az utat, amit a málenkij robotra (kis munkára) elhurcoltaknak kellett megtenniük 1944. december 26-án.

Zs.J.

Beregvár, 2019. november 16. A sztálini lágerekbe 75 évvel ezelõtt málenkij robotra elhurcolt magyar és német férfiak emlékére rendezett Szolyvai emlékmenet résztvevõi a Schönborn-kastélynál, a kárpátaljai Beregvár határában 2019. november 16-án. A megemlékezõk a munkácsi Rákóczi-kastélytól a Szolyvai-emlékparkhoz vonultak. MTI/Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

A túrára idén december 27-én, péntek kerül sor. A menet a geresdlaki benzinkút melletti parkolóból indul 12.30 órakor és Fazekasboda, Nagypall érintésével érkeznek meg az emlékezők Pécsváradra, ahol az Emlékparkban koszorúzásra kerül sor.

A túrához csatlakozni lehet a túrát érintő településeken. A szervező Geresdlaki Német Önkormányzat hozzátette, hogy a gyalogtúrán mindenki saját felelősségére vehet részt, tizennégy év alatti gyerekek mellé felnőtt kísérőt javasolnak.

A túrázóknak törekedniük kell a forgalom minél kisebb zavarására. Mint a szervezők elmondták, a túra történelmi megemlékezés és szabadidős tevékenység, politikai célja nincs.

Hetvenöt évvel ezelőtt december 26-án déli harangszókora indultak el gyalog, hátizsákkal, kis batyuval a baranyai svábok, akiket Oroszországba vittek málenkij robotra.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!