szilveszteri buli

2019.12.30. 07:00

Fogynak a maskarák az évbúcsúztatóra

A szeretet ünnepe utáni napokban a karácsonyi standok helyét a szilveszteri árusok foglalják el. A megye és Pécs több pontján is széles árukínálatból válogathatunk a szilveszteri bulihoz. Körülnéztünk, mik az idei kedvencek.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Két szurkolói duda, három négylevelű lóhere, három szerencseérme, öt szerencsemalac, egy seriffkalap és egy álarc. Ez a mérlege egy háromgyerekes család vásárlásának, pedig csak 3 szerencsemalacért jöttek ki a Széchenyi térre, a szilveszteri standhoz.

– A fiúk hoztak a perselyükből aprót, hát hagytuk, hagy válogassanak, de egyre nehezebb őket egy helyen tartani – mondta az édesanya. A pécsi belvárosi árusoknál szinte minden percben megállnak a járókelők, kit az apróságok, kit a nagyobb, látványosabb partikellékek érdekelnek.

– A trombita minden évben sláger, de az idén nagyon sokan vették a szurkolói dudát is. A lányoknak a csillogó és világító korona, vagy álarc tetszett, a fiúk pedig a kalapok iránt érdeklődtek eddig – mondta ezt már az egyik árus, aki szombat dél­előtt, ottjártunkkor nem is pakolta ki a teljes árukészletét, félő volt, hogy az egyébként igencsak fagyos szél elrepíti a termékeket. A folyamatosan érkező vásárlók persze így is tudtak válogatni, mindjárt érkezett is egy kétgyermekes család, a 10 éves kislány is elsőként a trombiták között keresgélt. A legnagyobbakból választott egyet, közben a testvére az álarcokhoz sietett. Itt minden van, a szokásos sikolyostól kezdve a Joker-es és Batman-esig mindenféle, mellette pedig a „Happy New Year” feliratú fejfedőktől kezdve a mexikói és a cowboy-kalapokon át a bűvészcilinderig minden megtalálható.

Ami az árakat illeti, a maszkokat a tavalyihoz hasonló 1000-1500 forintért lehet megvásárolni, nagyjából ennyit kóstálnak a kalapok is, a parókákért azonban többet, akár 2000-2500 forintot is elkérnek az árusok. Az apróságok, mint a szerencseérmék, malacok, patkók helyenként nagyon eltérő áron kaphatók, van, ahol 100 forintért is beszerezhető, egy-egy másik helyen dupla áron kínálják a szerencsét hozó tárgyakat.

Tavaly óta a bulik nagy slágere a világítós lufi, amiből már nagyon sokat eladtak, gyakorlatilag a pécsi fesztiválok állandó szereplője lett, remek kelléke lehet egy szabadtéri szilveszteri bulinak. Fényes nappal nem túl látványos, de éjjel a színes fények látszódnak, a gyerekek nagyon imádják.

Népszerű a szolid beszélgetős buli

A „Kométa Mindennapok” idei felméréséből az derül ki, hogy bár a magyarok háromnegyede azt vallja, hogy neki a karácsony az evésről, a szilveszter pedig a bulizásról szól, a többség mégis inkább a szolid ünneplést választja az év utolsó napján, a második gondolata a szilveszter kapcsán pedig a virsli. Ha szilveszter, akkor tízből kilenc magyarnak a pezsgő jut először eszébe, heten a virslivel, négyen pedig a házibulival kötik össze gondolatban az óév búcsúztatásának estéjét. Minden második ember beszélgetős, társasozós összejöveteleken szereti tölteni a szilvesztert, zenés mulatságba a válaszadók közel negyede megy szívesen, honfitársaink másik negyede pedig inkább otthon marad és tévénézés közben köszön el az idei esztendőtől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!