állatvédelem

2019.12.02. 20:00

Télen is segítsük és etessük a madarakat!

Télen a madarak is segítségre szorulnak – december elejétől február végéig a madár­etetőkben talált eleség jelenti a biztonságot számukra. Alapszabály, hogy ha egyszer elkezdtük az etetést, azt nem szabad abbahagyni.

Wald Kata

madaretet

Fotó: Mártonfai Dénes

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Számukra nagy biztonságot és sok esetben a túlélést jelenti, ha eleséget találnak. Az országban fellelhető madáretetőkről térkép is készült – a vidéki városok közül Pécs és annak környéke kiemelkedik a mezőnyből.

– December elejétől február végéig tart az etetési időszak: nagyon fontos, hogy ilyenkor ne csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan tegyük ki a táplálékot – hangsúlyozzák a szakemberek. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre visszatérnek, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását – miután tartalékaik nincsenek – egy fagyos éjszakán akár el is pusztulhatnak.

A folyadékpótlás is nehézséget jelent számukra a tartós fagyok idején – élelem mellett tehát ivóvizet is célszerű kitenni.

Leggyakrabban fekete napraforgó kerül az etetőkbe, de bármilyen olajos mag – dióbél, tökmag – megfelel. Az állati zsiradékok, például háj, szalonna is kedvelt étele madarainknak. Ne adjunk kenyérmorzsát, mert hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat. Kerüljük a sózott magvakat, a főtt szalonnát és romlott ételmaradékokat.

Etető készítésében is segítenek

„Madarak védelme a ház körül: téli madáretetés” címmel a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai tartanak előadást december 11 -én 10 órától a Tettye Oktatási Központban. A program lehetőséget biztosít arra, hogy az érdeklődők bepillantást nyerjenek a madár­etetők téli vendégeinek életébe. A résztvevők megtudhatják, milyen táplálékkal szabad etetni a télen itt maradt kismadarakat és újrahasznosított anyagokból saját etetőt is készíthetnek. A két órás programra előzetes jelentkezés szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!