szellemházból park

2020.01.09. 07:00

Elkészült a magasház helyén az új közpark és a modern játszótér

Napokon belül átadhatják a pécsieknek a magasház helyén kialakított parkot – tudta meg lapunk. A kivitelező már levonult a területről, a műszaki átadás-átvétel folyamata zajlik jelenleg. A munkát még az előző városvezetés kezdte el, a szellemház bontása pedig az Orbán-kormány támogatásából valósult meg.

Bóka Máté

Hamarosan pont kerülhet a szellemház több évtizedes történetére, hiszen lapunk a helyszínen megtudta, hogy napokon belül meg is nyithatják a magasház helyén épült parkot. A kivitelező ugyanis már levonult a területről, ahol egy remek, izgalmas és gumival borított játszóteret hoztak létre, amit külön kerítéssel is körbevettek. A parkban padokat helyeztek el, valamint bokrokat ültettek, füvesítettek, új parkolókat is telepítettek, valamint elektromos töltőállomást is felszereltek. Az összesen 138 millió forintba kerülő fejlesztés során egy kávézót is kialakítottak.

A több mint két évtizedig üresen álló szellemháztól azt követően tudott megszabadulni a baranyai megyeszékhely, hogy a fideszes városvezetés lépéseket tett annak érdekében, hogy az életveszélyes ingatlant elbontsák. A házat még a rendszerváltás idején ürítették ki, miután rozsdásodást észleltek a szerkezetben. A 2000-es évek elején a szocialista városvezetés úgy költött el horribilis összegeket, több százmillió forintot az épület szerkezeti megerősítésére, hogy valójában nem volt konkrét és pontos tervük arról, miként is hasznosítsák. Egy ideig úgy tűnt, hogy kollégium lesz belőle, de ebből sem lett semmi. A szocialisták még 2008-ban eladták egy magyar-spanyol cégnek, az pedig hagyta, hogy életveszélyessé váljon a szellemház – nem gondoskodtak ugyanis a megfelelő karbantartásáról.

A megoldást végül az Orbán-kormány egymilliárdos támogatásából az előző városvezetés idején megvalósított bontás jelentette, aminek következtében indíthatta el szintén az előző pécsi önkormányzat a park építését.

Az ügyben kerestük az új baloldali városvezetést is, de három hét alatt sem kaptunk választ a megkeresésünkre.

Szerették is, meg nem is a lakók

A magasház nemcsak a magassága miatt volt különleges, hanem például attól is, hogy lakói között több, azóta országosan ismertté vált művész volt, így például Gergely Róbert, vagy éppen Lang Györgyi. Az épületben volt külön klubhelyiség, posta és ruhatisztító, négy lift hozta-vitte az embereket a 25 emelet között. Bár a városképet elcsúfította, az egykori lakók közül sokan nagyon jó emléket őriznek a volt otthonukról. Ám, azért akadtak olyanok is, akik a szél okozta kilengése miatt nem sírták vissza. A Guinness Rekordok Könyvébe azzal vonult be a szellemház, hogy Közép-Európa leghosszabb ideig lakatlan épülete volt. Az úgynevezett IMS-technológia – amivel a házat építették – egyébként pont arra volt hivatott, hogy a földrengéseket ki tudja védeni a feszített vasbeton szerkezet. A szocializmusban azonban nem tartották be a technológiai utasításokat, ami végül a ház idő előtti pusztulásához vezetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában