Vidéken jó!

2020.01.16. 11:00

Két, közel 150 éves ormánsági ház újulhat meg

A Vidéken Jó! Alapítvány nyertes pályázatának köszönhetően új funkciókkal bővül a Cifraház Szaporcán.

Zs.K.

Az épület felújítására a Leader program keretében nyertek támogatást, a munkálatok pedig a tervek szerint még az idén el is kezdődnek. Bozsits József, az alapítvány elnöke elmondta, sok más mellett a szervezet egyik célja, hogy régi épületeket, értékeket mentsenek meg, melyre kitűnő lehetőség adódott a pályázati kiírással. A Szaporcai Cifraház feltehetőleg a 19. század közepén épült, hagyományos hosszú parasztház volt, amelyhez az 1929-ben hozzáépítettek két szobát. Az elmúlt években az épület a Vidéken Jó! Alapítvány által szervezett programoknak adott otthont.

Mindamellett, hogy a ház teljes rekonstrukción esik át, kialakítanak benne egy tájszobát, egy szövőműhelyt és egy faműhelyt is. A látogatóknak lehetőségük lesz majd kipróbálni az egykori mesterségek régi eszközeit és interaktívan ismerkedhetnek meg a hagyományos eszközökkel, a község múltjával. Az alapítvány ezen kívül egy, az Ormánság múltját és értékeit bemutató adatbázist is létrehoz.

Bozsits József elmondta, a Vidéken Jó! Alapítvány tésenfai telephelyének felújítása is a végéhez közeledik, erre a Népi Építészeti Programban nyertek támogatást. Ez a ház szintén közel 150 éve épülhetett, különlegessége, hogy a 10-es években történt hozzáépítéskor kapott egy ikonikus mennyezeti festést. Az egykor romos házon végzett beavatkozások inkább rekonstrukciónak tekinthetők, de természetesen figyelembe veszik a majdani használhatóságot is. Mindeközben igyekeznek a régi parasztházat idéző miliőt megteremteni, hogy a látogatók úgy érezzék, mintha visszatévedtek volna egy 100-150 évvel ezelőtti portára, ahol az őt körülvevő környezet nemcsak díszlet. Mindkét épület az ormánsági származású építész, Váczi Gergely tervei alapján újul meg.

Az alapítvány a házon végzett munkálatokkal mintát is szeretne adni, hiszen a környéken rengeteg eredeti állapotban megmaradt épület áll, amit hosszú távú célok szem előtt tartásával érdemes lenne kezelésbe venni. A Népi Építészeti Programban erre bárki pályázhat támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!