múltidéző

2020.01.26. 07:00

Pezsgett az egész város: 10 éve voltunk Európa Kulturális Fővárosa

Már tíz éve annak, hogy Pécs büszkén viselte az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.

M. R.

A Munkácsy-trilógiát Barroso, az Európa Bizottság elnöke is megnézte

Az egy éven keresztül tartó, nagyszabású rendezvénysorozat megnyitója egészen pontosan 2010. január 10-én volt a Széchenyi téren. Igaz, maga a tér ekkor még nem volt készen – a munkálatokat csak őszre fejezték be teljesen -, ettől függetlenül a látványos programra rengetegen voltak kíváncsiak. És ez a lendület kitartott egész évben, a város élete felpezsdült, egymást követték a különleges programok. Túl kevés a hely ahhoz, hogy mindet megmutassuk, mi is alig tudtuk válogatni a szebbnél szebb képek között.

 

Az EKF évében sorra jöttek külföldről neves előadók. Francia színjátszók Pécs utcáin léptek fel, Seal pedig az Expo Center udvarán adott koncertet ezrek előtt. A pécsi műjégpálya akkor még a nyáron is megtelt, a Vietnamból érkezett Vízi Bábszínház előadása még a tűző nap ellenére is vonzotta a nézőket. A Debreceni Virágkarnevál hangulatába is belekóstolhattunk, még a Szent Koronát is megtekinthettük sok ezernyi virágból kirakva. Ez persze valamivel nagyobb volt, mint az a hiteles másolat, amit a Székesegyházba szállítottak az EKF-megnyitóra.

És természetesen voltak itt még egyedülálló kiállítások is. A Nagy Lajos Gimnáziumba került a Munkácsy-trilógia, amit még José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke is megcsodált pécsi látogatása alkalmával. Szeptemberben pedig megnyílt a Gyugyi-gyűjtemény, amely azóta is méltó helyét foglalja el a Zsolnay Negyedben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!