múltidéző

2020.02.28. 20:00

A Király visszajött Pécsre: emlékeket őriz minden utca és épület

A rendszerváltással Pécset is utolérte a közterületek neveinek megváltoztatása, több városrészben is ikonikus főútvonalak elnevezését cserélték le.

Zs. K.

Egyetemi Napok felvonulása 1983-ból, a sétáló utca nemrég elkészült új díszburkolatán

Fotó: Laufer László

Az elmúlt egy évszázadban szinte minden generáció megélt egy jelentősebb változást, legutóbb az 1990-es évek elején, a rendszerváltást követően. Az ekkor új elnevezéseket kapó utcák, terek közül válogattunk.

 

A megyeszékhelyünk sétálóutcáját Király József pécsi püspök tiszteletére nevezték Király utcának, majd 1945-től 1991-ig Kossuth Lajos nevét viselte, a rendszerváltás után pedig teljes hosszában újra visszakapta Király nevét. Az Irgalmasok utcáját 3 évtizede még Bem utcaként ismertük, Meszesen a Komlói út a rendszerváltás előtt Tolbuhin nevét viselte. Uránvárosban a 39-es dandár út ma Esztergár Lajos utca, a Sallai pedig Ferencesekre módosult.

Nem is olyan rég, alig nyolc évvel ezelőtt Pécsett a kommunizmus még több helyen kísértett.

A Kalapács utca a Sarló utcát keresztezte, ily módon megjelenítve a szovjet diktatúra jelképét. Nagy Csaba akkori alpolgármester előterjesztésével több utcanevet is megváltoztattak ebben az évben. Azóta viseli Frankel Leó utca Pákolitz István költő, a Károlyi Mihály utca Málics Ottó 1956-os forradalmár, a Marx út Wass Albert író, a Népfront utca pedig Ember Kálmán bányamérnök nevét. A Ságvári Endre utca a hét vezér egyikének, a Töhötömnek a mai helynévalakját, a Tétényt kapta, a Kalapács utcát pedig Bazsarózsa utcára keresztelték át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!