hagyomány

2020.02.10. 11:31

Kolbásztöltőkkel telt meg ismét a komlói csarnok

Zeneszó és kolbászillat lengte be szombaton a komlói sportcsarnok környékét – idén is megtelt kolbásztöltő csapatokkal a létesítmény.

Wald Kata

Kolbászillat lengte be szombaton a komlói sportközpontot és környékét – az idei, tizedik, jubileumi Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztiválon ezúttal is megtelt versenyző csapatokkal a csarnok. Csakúgy, mint az elmúlt esztendőkben, ezúttal is 110 társaság mérte össze tudását – a fesztivál népszerűségét mutatja, hogy a helyek a nevezés indulását követően négy napon belül elkeltek, 30 jelentkezőnek már nem tudtak asztalt biztosítani a szervezők a csarnok korlátozott befogadóképessége miatt.

Idén is jellemzően cégek, intézmények indítottak csapatokat, de sok családi, baráti társaság is asztalhoz állt. A fesztivál nemzetköziségét a beregszászi, belényesi, valpói, dunaszerdahelyi csapatok jelentették, ezen kívül idén is a résztvevők között volt a németországi Benningen kollektívája, akik ezúttal magukkal hozták a szomszédos település, Wolfsölden kolbásztöltőit is. A csapatok ötletes egyenruhái, a kreatív asztaldíszek tették a környék egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét idén is igazán színessé, változatossá, vidámmá.

A hagyományoknak megfelelően az Eszperantó téren reggeli disznóvágással vette kezdetét a nap. Nyitóbeszédében Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a kolbásztöltő fesztivál több szempontból is kulturális rendezvénynek számít, hiszen egy egész napon át együtt van a tánc, a zene, az énekszó és gasztronómia.

 

Polics József polgármester, a fesztivál védnöke az önkormányzat nevében is köszönetet mondott Musitz Bélának a kolbásztöltő fesztivál ötletéért, a városszépítő egyesületnek pedig azért, hogy az ötlet mellé állt. A polgármester hangsúlyozta, a fesztivál jó alkalom a gasztronómiai hagyományok bemutatására, de kiválóan alkalmas a közösség építésére is.

A délelőtt folyamán minden asztalnál nagy volt a sürgés-forgás, gyakorlott mozdulatokkal végezték a résztvevők a munkát, a kolbászoknak délre el kellett készülniük. A színpadon reggeltől kezdve szólt a talp­alávaló – akiknek a kolbásztöltésben nem volt tennivalójuk, a táncparketten ropták.

Egyházaskozár vitte el a Nagydíjat

A Pichler József egyetemi docens által vezetett zsűri döntése szerint a 10. Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál Nagydíjasa az Egyházaskozár Önkormányzati Hivatal. Fesztiváldíjasok: 1. Goszt-Krill Bt. 2. Borkommandó, 3. Retro Böllérek. A Komló Összeköt Egyesület díját is az egyházaskozáriak vehették át. Polgármesteri Elismerő Oklevelet adtak át Musitz Bélának, a kolbásztöltő fesztivál megálmodójának és a fesztiválok lebonyolításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesületnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!