élelmiszermentés

2020.02.13. 07:00

Rászorulókon segít a jótékonysági akció

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem a Tesco számára nagyon fontos, jelenleg a 202 magyarországi áruházból több mint 170 vesz részt a programban. A 7 résztvevő baranyai üzlet a bekapcsolódásuk óta 1,3 millió kilogramm adományt adott át a helyi partnerszervezeteknek.

T. V.

Már hat éve működik a Tesco élelmiszer-mentő programja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével, aminek keretében az el nem adott, de még fogyasztható élelmiszereket jótékony célra ajánlják fel – tudtuk meg a Tesco sajtóosztályától. Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy a részt vevő áruházak munkatársai minden munkanap végén összegyűjtik és szortírozzák az átadandó élelmiszereket.

– A munkatársak a pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítik össze a rászorulóknak, és ellenőrzik ezek minőségét. Csak olyan élelmiszerek kerülhetnek átadásra, amelyek biztonságosan megehetők, nem penészesek, nem erjedtek, nem szennyezettek és semmiféle idegen anyag, íz, szag vagy kártevő nyoma nem látszik rajtuk. Az élelmiszereket minden áruház a vonzáskörzetében működő, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által ellenőrzött szociális karitatív szervezetnek adja át. A szervezet elszállítja, és még aznap kiosztja a rászorulóknak – fogalmaztak.

A résztvevő hazai áruházak 2019. december végéig összesen közel 25 ezer tonna élelmiszert adományoztak, több mint 200 helyi partnerszervezeten keresztül. Megyénkben már 7 áruház (négy pécsi, a mohácsi, a siklósi és a szigetvári) vesz részt a programban, ezek mintegy 1,3 millió kilogramm adományt adtak a helyi partnerszervezeteknek, állami, önkormányzati, civil és felekezeti szervezetek is kaptak belőle. Rászoruló családokat segítő, megváltozott munkaképességűeket és fogyatékkal élőket ellátó, valamint gyermekjóléti szervezeteknek adományozzák a megyében az élelmiszert.

Tavaly mi is ellátogattunk a kertvárosi Kincses úti üzletbe, s örömmel konstatáltuk, hogy milyen figyelemmel gyűjtik a már nem eladható, de fogyasztásra még alkalmas élelmiszereket. Helyben sütött pékárut, zöldséget és gyümölcsöt készítettek össze a rászorulók számára, s teszik ezt azóta is.

Az összes áruházra szeretnék kiterjeszteni a programot

A multinacionális cég hazai sajtóosztályától azt is megtudtuk, céljuk az, hogy a programot minden áruházra kiterjesszék, ezért kormányzati szervekkel és civil szervezettekkel dolgoznak azon, hogy ennek feltételei adottak legyenek. Az adományok napi szintű elszállítását befolyásolja az, hogy melyik településen található olyan karitatív szervezet, aki egy héten legalább 5 nap el tudja szállítani az élelmiszereket. Van olyan település, ahol sajnos nem jelentkeznek olyanok, melyek mindezt vállalni tudnák – azzal együtt sem, hogy az élelmiszer ingyen van. A Tesco és az Élelmiszerbank a program bővítéséhez folyamatosan várja további partnerek jelentkezését az egyesület honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában