Koronavírus Baranyában

2020.03.19. 09:08

A polgármester bejelentette: Kővágószőlősön is felütötte fejét a koronavírus

Ez az első baranyai eset, amelyet hivatalosan egy település vezetője is megerősített.

bama.hu

Fotós: Szigetváry Zsolt

Fotós: Szigetváry Zsolt

A település polgármestere, Sándor Tibor Antal a Facebook-oldalán közölte: az utóbbi napokban számos rémhír-álhír terjedt el a falu lakosai között az új típusú koronavírus (Covid-19) tárgykörében. „Fontosnak tartom, hogy néhány tényt tisztázzunk, ne adjunk alapot találgatásoknak, alaptalan spekulációknak. Ennek alapján szeretném tájékoztatni önöket, hogy településünkön, Kővágószőlősön is megjelent a koronavírus, jelenleg egy fő fekszik kórházban igazolt vírusfertőzés okán.” A beteg ellátása, bejelentése a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően, telefonos konzultációt követően mentőszállítással történt, közölte a település vezetője.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának munkatársai (ÁNTSZ) megtették a szükséges intézkedéseket, az igazolt beteggel szoros kontaktusban volt személyeket felderítette, az ő számukra elrendelte a járványügyi megfigyelést otthonukban. Ennek koordinálása megtörtént az önkormányzat bevonásával. Számos esetben alkalmazták az önkéntes karantén intézményét azon esetekben, akik kis eséllyel ugyan, de fertőződhettek.

A karantén jelenleg csak a szoros kontaktokra vonatkozik, emelte ki a polgármester. Tehát lehet olyan eset, hogy egy családon (lakáson) belül az egyik tag nem mehet ki a lakásból, viszont a nem karanténolt (férj vagy feleség) kijárhat.

Frissítve: Úgy tudjuk, egy fiatal férfi fertőződött meg koronavírussal Kővágószőlősön, aki külföldről tért haza. A polgármester, Sándor Tibor Antal, a hírt lapunknak nem erősítette meg, annyit mondott megkeresésünkre, hogy már pár napja felmerült az a rémhír, hogy a környéken valaki koronavírussal fertőződött, akit kórházba ápolnak.

Úgy tudjuk, voltak olyanok a környék településeinek lakói közül, akik egymásra mutogattak, hogy az ő családtagja közül kerülhetett ki az első beteg a megyében. A polgármester a reggeli közleményével a rémhírek terjesztésének szerette volna az elejét venni. Mint mondta, a járvány elején vagyunk.

Máshol is lesz megbetegedés. Amit tehetünk, hogy komolyan vesszük a kormány intézkedését, kérését. Ő is úgy látja, sokan nem veszik komolyan, főleg az érintett idősebb korosztály, hogy otthon tartózkodjanak. Nap mint nap elmennek bevásárolni, lottót feladni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában