évforduló

2020.03.19. 18:31

Egy éve lett Európa legszebb fája a havihegyi mandulafa

Pontosan egy esztendővel ezelőtt hirdették ki, hogy az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havihegyi templom bejárata előtt álló öreg fa – 14 országot maga mögé utasítva – első helyezést ért el – emlékezett a szép sikerre a JPM.

Pécs, 2020. március 7. Virágzó mandulafa (Prunus dulcis) Pécsen 2020. március 7-én. MTI/Sóki Tamás

Forrás: Fotó: MTI / Sóki Tamás

Fotó: Sóki Tamás

A szép sikert a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által örökbe fogadott különleges fánál március 20-án 16.30-kor piknikkel ünnepelték meg.

Az előző napi brüsszeli díjátadáson Varga Ágnes múzeumpedagógus köszönőbeszédében a természettudományi múzeumok európai jelentőségét és szemléletformáló hatását hangsúlyozta.

Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, amely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A JPM 2008-ban (Janus Pannonius újratemetésekor) kezdeményezte azt a múzeumi „akciót”, amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!