időjárás

2020.04.23. 07:00

Az esti és hajnali hidegek miatt még kell a fűtés

Lassan vége az áprilisnak, az esti és a hajnali alacsony hőmérsékletek azonban indokolttá teszik, hogy még melegek legyenek a radiátorok. A hivatalos fűtési időszak május 15-én ér véget, majd kezdődnek az éves elszámolások.

Wald Kata

Fotó: Molnár Péter

Hamarosan véget ér a fűtési szezon – mint ismeretes, a távhőszolgáltatásban a hivatalos fűtési időszak szeptember 15-től a következő év május 15-ig tart. A Pétáv Kft. tájékoztatása szerint a távfűtött lakóépületek 97 százalékának olyan megállapodása van a társasággal, amely leegyszerűsíti a fűtésindítási, -leállítási eljárást a fűtési időszak elején és végén.

A lakóközösségek felhatalmazása alapján a Pétáv Kft. az időjárási viszonyoktól függően helyezi üzembe, illetve üzemen kívül a fűtőberendezések központi elemeit. A fűtési időszak utolsó hónapjában – azaz április 15. és május 15. között – a lakóépületek fűtésének leállítását a már megszokott módon, az időjárásnak megfelelően, a megállapodásban foglaltak szerint teljesítik. – Ettől eltérően, a fűtési célú szolgáltatás lemondásáról, igénybevételéről a lakóközösségek egyedileg rendelkezhetnek közös képviselőiken keresztül. Jelenleg ügyfélszolgálatunkat e-mail-ben érhetik el a képviselők – közölték.

Hozzátéve, hogy az április 15-ét követő, változékony időjárás jellemezte időszakban általában az esti és a hajnali alacsony hőmérsékletek indokolják a fűtést. A nappali felmelegedések hatását az épületekben a távhőellátó rendszer szabályozástechnikája a teljes kikapcsolás nélkül is kezelni tudja. Ha napközben nem indokolt a fűtés, a radiátorok automatikusan leállnak, indokolt esetben automatikusan újraindulnak.

Az éves elszámolásokkal kapcsolatban kiemelték, hogy júniusban erre minden olyan lakossági ügyfél esetében sor kerül, ahol a lakóközösség a fűtési időszakot követően a lakások fűtött légköbmétere alapján számol el. Ahol a felosztás a radiátorokra felszerelt költségmegosztók alapján történik, a felhasználói részarányokat tartalmazó listák birtokában tudnak csak elszámolni, amelyet a lakóközösség képviselője juttat el a társasághoz.

Elektronikusan is fizethető a számla

A járványügyi veszélyhelyzet miatt a Pétáv Kft. személyes ügyfélszolgálata határozatlan ideig zárva tart. A távhőszolgáltatással kapcsolatos ügyintézés telefonon, e-mail-ben és az online ügyfélszolgálatukon biztosított. A lakásokban leolvasást, cserét, megrendeléses munkákat a veszélyhelyzet ideje alatt nem végeznek. Kérik ügyfeleiket, hogy lakáson belüli hibát csak abban az esetben jelentsenek be, ha az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet. Ilyen esetekben a lehető legrövidebb időn belül megkezdik az elhárítást.

Javasolják ügyfeleiknek, hogy saját biztonságuk érdekében, a veszélyhelyzet ideje alatt a csekkes fizetés helyett válasszák az elektronikus fizetési lehetőségeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!