Koronavírus Baranyában

2020.04.24. 07:00

Drágán fertőtlenítenek, a lépcsőház takarítását a legtöbb helyen a lakók végzik

A lépcsőházak fertőtlenítésének finanszírozását sok társasház nem tudja megoldani – védelmet jelent a maszk és gumikesztyű használata is, de bevált gyakorlat, hogy a takarítást a lakók beosztva végzik.

Wald Kata

Fotó: -

Mint arról beszámoltunk, a társasházak közös helyiségeinek fertőtlenítőszeres takarításával nagyon sokat tehetünk a vírus terjedésének megelőzése érdekében, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlása szerint. Van lépcsőház, ahol rendszeresen fertőtlenítenek, van azonban, ahol ez nem megoldott.

„A társasházunkban – jelezte olvasónk – a következő felirat olvasható: „A COVID-19 járványra tekintettel kérjük, hogy az épület közösségi területein (lépcsőház, lift, folyosó) száj­maszkban közlekedjenek és használjanak gumikesztyűt a közös használatú tárgyak érintésekor! Az NNK által ajánlott lépcsőházi fertőtlenítés jelentősen megterhelné az épület költségvetését, ezért kérjük, hogy mindenki a fenti módon vigyázzon magára!”

– Lépcsőházanként nyolcezer forintba kerülne a fertőtlenítés, amelynek hatása 5-6 napig tart, a kapott árajánlat szerint – tájékoztatta lapunkat Moró Erika, a Jókai Lakásszövetkezet elnöke. – Egy hónapban legalább négyszer kellene a munkát elvégeztetni, így a takarításra szánt költségek megduplázódnának. További gond, hogy társasházi közgyűlést nem lehet összehívni a járvány miatt, ekkora kiadásról viszont a közös képviselő egyedül nem dönthet.

Olvasóink beszámolói szerint sok helyen bevált gyakorlat, hogy a saját lakása előtti területet mindenki rendszeresen felmossa, a korlátokat, kilincseket fertőtleníti, a bejáratnál ugyanezt megbeszélt beosztás szerint végzik.

Kilincsre, korlátra is figyelni kell

A Nemzeti Népegészségügyi Központ társasházkezelőknek megfogalmazott tanácsai szerint – amelyek nem kötelező érvényű előírások – javasolt a lépcsőházak és a liftek felmosásánál virucid hatású fertőtlenítőszereket használni lehetőleg minden nap, de legalább minden másnap. Kiemelt figyelmet kell fordítani minden olyan felület fertőtlenítésére, amelyet kézzel érintenek – ezeket naponta többször is célszerű letakarítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!