arckép

2020.04.12. 09:27

Évente 1600 műtétjük van, amelynek a tizede amputálást jelent

Egy friss szakmai felmérés szerint területén az országban a top 3-ban található dr. Menyhei Gábor, a PTE Érsebészeti Klinikájának igazgatója. A szakembert tudományos, klinikai és oktatói munkájáért március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Mészáros B. Endre

– Hogy értékeli az elismerést?

– Nagy megtiszteltetés, pozitív visszajelzés, mely motivációt jelent további munkámban. Hálás köszönet jár meghatározó hatású tanáraimnak és munkámat segítő kollégáimnak.

– Mondhatjuk, hogy a betegei tükröt mutatnak a társadalom egészségügyi állapotáról?

– Sajnos az érproblémák népbetegségnek számítanak. Az erek állapota például megmutatja, hová vezet a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód. Óriási vihart kavart, amikor kimutattuk, hogy a magyarországi amputációk száma az európai átlagnál jóval magasabb. Évente mintegy 160 amputációt végzünk, ami igen magas szám.

– Mitől ilyen magas: többet tud az orvostudomány vagy romlott az egészségügyi helyzet?

– Sajnos nem csökkent az elmúlt 40 év során a perifériás verőérbetegek száma. Javult a helyzet a dohányzás terén, ám sokkal több lett a cukorbeteg.

– A magyar orvosok top 100-as listáján az érsebészek között a második helyen van.

– Nagy elismerésnek érzem, de egy gyógyító orvos számára a szakmai sikereknél fontosabb a betegek visszajelzése.

– Mire a legbüszkébb a munkájából?

– Hogy másfél évtizede létrehoztuk itthon az Érsebészeti Regisztert, így Kelet-Európából egyedüliként csatlakozni tudtunk a nyugati rendszerhez. Ez számos tudományos eredményt hozott és sokat javított ellátásunk minőségén.

– Hálás vagy hálátlan helyzet, hogy az érsebészeti műtét gyakran életmentő beavatkozás?

– Inkább nagy kihívás és felelősség. Mindig a tudásunk legjavát kell nyújtani és kellő alázatra van szükség, mert időnként a sikertelenséggel is meg kell bírkózni.

– Miként lazít műtétek után?

– Rendszeresen sportolok: fiatalon versenyszerűen atletizáltam, ma teniszezem, síelek, vitorlázom és a legújabb szerelmem az országúti kerékpározás. Emellett szeretek jazzt és komolyzenét hallgatni.

Sztálinváros, piaristák és POTE

Dr. Menyhei Gábor 1955-ben született Sztálinvárosban. A Kecskeméti Piarista Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1981-ben diplomázott. Azóta a Sebészeti, majd az Érsebészeti Klinikán dolgozik, közben Angliában is eltöltött 2,5 évet. 1988-ban szakvizsgázott érsebészetből, 2010-től egyetemi tanár és igazgatója a PTE Érsebészeti Klinikájának. Zsófi lánya (36) angolt tanít a Károly Gáspár Egyetemen, András (33) közgazdász külföldön, Ádám (28) elvégezte a Zene­akadémiát és egy progresszív- rock-együttesben játszik. Van egy unokája is, Borbála.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában