Koronavírus Baranyában

2020.04.03. 16:35

Így változtak a baranyaiak szokásai a járvány kitörése óta

A Google keresőóriás megyei szintű bontásban mutatja meg, hogy hogyan viselkedünk a hatósági intézkedések hatására, így baranyai adatok is láthatóak.

Dömötör Géza

A ma közzétett közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket, ezzel is segítve a vírus terjedésének megelőzését.

A cél, hogy betekintést nyújtsanak abba, hogy mi változott az otthoni munkavégzés, a kijárási tilalmak és más, a világjárvány görbéjének ellaposítását célzó intézkedések nyomán. Ezeket a jelentéseket úgy alakították ki, hogy minél hasznosabbak legyenek, miközben betartják a szigorú adatvédelmi protokollokat és irányelveinket.

Nem megyünk étterembe, megyünk helyette a természetbe

Ami Baranyát illeti, 70 százalékkal kevesebbet járunk éttermekbe, kávézókba, könyvtárakba, plázákba shoppingolni vagy éppen mozizni. 45 százalékkal kevesebbet megyünk élelmiszert (kisbolt, piacok is ide értendőek) vagy gyógyszert beszerezni.

Az egyik, amiben növekedés mutatkozik, ráadásul 27 százalékos, az a parkok látogatása. Az erdők és a vízpartok felkeresése is ide tartozik. Ez talán aggasztó is lehet, ha olyan helyekre járunk, ahol többen vannak. Viszont mivel Baranyában a Mecsek miatt amúgy is magasabb a túrázási hajlam, elképzelhető, hogy a lakosság itt töri meg a „szobafogságot”.

Jó hír viszont, hogy 45 százalékos csökkenés mutatkozik a buszpályaudvarok, vasútállomások, közösségi közlekedési helyek látogatásában Baranyában. Az is érdekes adat, hogy 30 százalékkal töltünk kevesebbet a munkahelyen. Vagy ezt az adatot úgy is értelmezhetjük, hogy a dolgozók 30 százaléka tudott home office-ba menni. Amiben szintén növekedés mutatkozik, az pedig a lakóhelyünkön töltött idő. Kilenc százalékkal többet vagyunk otthon, mi baranyaiak.

A jelentés összesített, anonimizált adatokat használt a helyváltoztatások tendenciáinak feltérképezésére földrajzilag, olyan helytípusok szerint kategorizálva, mint például rekreációs helyek (pl. éttermek, mozik, színházak, stb.), élelmiszerboltok és gyógyszertárak, parkok, tranzitállomások, munkahelyek vagy lakóépületek.

Több hét trendjét mutatják be, a legfrissebb adatok pedig az elmúlt 48-72 órán alapulnak.

A többi megye, ország adatai itt böngészhetőek.

Kiemelt képünkön a kihalt Széchenyi tér egy reggelen az elmúlt napokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában