Koronavírus Baranyában

2020.04.02. 20:00

Ingyen készít szájmaszkokat a pécs-újhegyi szupernagyi

Napi 8–9 órát dolgozik a 72 éves nyugdíjas, hogy másokat is ellásson védőfelszereléssel.

Zsigmond J.

Több mint száz szájmaszkot varrt ingyen Vörös Irén, 72 éves, nyugdíjas pécs-újhegyi lakos, aki nap mint nap becsomagolja a maszkokat egy kis tasakba, és a saját családi háza kapujára akasztja fel, hogy akinek szüksége van rá, az ingyen elvihesse.

– A fiam a Biokomnál dolgozik. Mikor a koronavírusról egyre több híradás szólt, ő is vett szájmaszkot. Mikor megtudtam, hogy mennyibe került, megdöbbentem az áron. Eldöntöttem, hogy inkább én készítek az egész családomnak szájmaszkot – mesélt a kezdetekről Vörös Irén.

Amint végzett a munkával, látta, hogy még sok szövet­anyaga, cérnája, gumija maradt. Ekkor elhatározta, nekiáll szájmaszkokat készíteni. Az első adagot (női, férfi-, gyermekszájmaszkot), ahogy elkészítette, kirakta a kapujára. Az elején mindenki csak megnézte, nem hitték el, hogy ingyen elvihető. Később már egyre többen akasztották le a védőmaszkokat, Irén néni örömére.

A 72 éves asszony napi nyolc-kilenc órát varr. A szabásmintát az internetről gyűjtötte be. Az anyagokat először szét kell szednie, utána jön a vasalás, rajzolás, szabás. Összeállítja 4+2 adagban (így lesz háromlapos a maszk). Hozzátette, varrás közben sokszor szakad a cérna, törik a tű.

Vidékről is sokan keresik meg, sőt elmondható, az egész országból. Múltkor Mezőkövesdről egy háromgyermekes anyuka kért segítséget, de arra sajnos nincs pénze, hogy postázza a szájmaszkokat, hiszen kisnyugdíjas. A napokban egy bonyhádi nő is felhívta, aki szintén segítséget kért. A nő autóval utazott Pécsre a szájmaszkokért, cserébe gumit hozott. Nagy szüksége is van az alapanyagokra, hiszen a saját készlete Irén néninek már fogytán van.

– Unokáim féltenek, hogy ne vigyem túlzásba a munkát, csak annyit vállaljak, amennyit bírok. Mindig életvidám voltam, sokat gyalogoltam, túráztam. Húsz éve nem voltam beteg, és orvos sem látott. Gyógyfüveket, gyógyteákat iszom – tette hozzá.

Vörös Irén nemcsak szájmaszkokat készít, hanem fest is. Több kiállítása volt már a megyében, Görcsönyben, Hosszúhetényben, Vokányban, idén márciusban Pécsen lett volna, ám a vírus miatt elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában