Koronavírus Baranyában

2020.04.22. 11:30

Nem kapkodnak a pécsi albérletek után

Az albérletpiacon is érezteti hatását a járvány, a kínálat jelentősen nőtt, a kereslet viszont elmarad. A bérleti díjak ezért egyre lejjebb kúsznak, igaz, ez a fővárosban sokkal markánsabban mutatkozik, mint például Pécsen.

Mészáros Rita

Nehéz helyzetbe került az ingatlanpiac az új típusú koronavírus-járvány miatt. Már korábban is írtuk, az adásvételek száma is jelentősen visszaesett, de ugyanígy az albérletek után sem kapkodnak. A kínálat bőséges, a különböző lakáskiadással foglalkozó portálokra hirdetések tucatjai kerülnek fel, de akik válogatnak belőlük, kevesen vannak. Köztudott, hogy Pécsen a kiadó ingatlanokat jellemzően a külföldről érkező egyetemisták bérlik, közülük viszont sokan hazautaztak, amikor bevezették a távoktatást az egyetemen.

– A külföldi hallgatók hiánya nagyon érezhető a piacon – erősítette meg lapunknak Pretzl András, az iHome Ingatlaniroda értékesítési vezetője. – Egyedül a kínai diákok maradtak a városban, akik aktívan keresnek albérletet, de rajtuk kívül nincsenek sokan. A kereslet csökkenése miatt pedig a bérleti díjak is lejjebb mentek.

Pretzl András hozzátette, vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint már júniusban újraindul az albérletpiac, mások ezt csak augusztusra várják. Annyi biztos, hogy a külföldi hallgatóknak ősztől ismét szükségük lesz majd albérletre, tehát vissza fognak jönni, viszont a bérleti szezon eltolódik. Klasszikusan már májusban, júniusban megjelentek a piacon a lakást kereső egyetemisták, de ahogy azt az elmúlt is években is tapasztalni lehetett, ez az időszak augusztusra–szeptemberre tolódik. A megszokottnál azonban kisebb számban jönnek a diákok, hiszen jóval kevesebben is jelentkeztek idén az egyetemre.

Vannak olyan hallgatók, akik hazautaztak, de az albérletet nem mondták fel. Egy üres lakás fenntartása azonban nem egyszerű, ezért ők most próbálnak megegyezni a tulajdonosokkal, hogy engedjenek a bérleti díjból.

A fővárosban estek vissza leginkább a bérleti díjak

Az első negyedévben a fővárosban átlagosan havi háromezer forintot kértek egy négyzetméterért a lakásbérleti piacon, vidéken ennél valamivel kedvezőbb az ár, derül ki az Otthon Centrum ingatlaniroda felméréséből. A budapesti árak mintegy nyolc százalékkal alacsonyabbak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a többi városban viszont mérsékeltebb a csökkenés.

Az ingatlaniroda adatai szerint a legmagasabb bérleti díjat Székesfehérváron és Debrecenben kérték (2300 Ft/m²), ezután következett Győr (2200 Ft/m²), majd Sopron (2100 Ft/m²). A többi régióközpontban, tehát Pécsen is 2000 Ft/m2 alatt volt a havi átlagos bérleti díj átlagértéke. A legolcsóbban Kecskeméten lehetett bérelni (1600 Ft/m²).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!