pécs

2020.04.14. 11:31

Tóth András Ernő szerepei és rendezései a százhoz közelítenek

A város színházi életének egyik meghatározó alakja Tóth András Ernő, aki az elmúlt három évtizedben közel száz pécsi színjáték aktív szereplője volt színészként vagy rendezőként. Most ősbemutatót rendez az interneten keresztül.

Mészáros B. Endre

– Mi lesz az új darab?

– A címe, hogy László király visszatér, és Szálinger Balázs írta kifejezetten a pécsi teátrumnak. Őt egyébként ismerhetik a baranyai színházbarátok, ugyanis korábban már játszottuk a Becsvölgye című művét.

– Melyik László király ?

– Szent Lászlóról, aki csaknem ezer évvel ezelőtt élt és uralkodott. Igazi lovagkirály volt, s legendák maradtak fenn róla, többek között a Tordai hasadék létrejötte, amit az új színmű is körbejár.

– Mikor lesz a bemutatója?

– Amint elkészülünk és a helyzet is engedi. Addig is részekre bontottuk a művet, online szöveg- és karakterelemző próbákat tartunk, megalkotjuk a díszlet- és jelmezterveket. Addig dolgozunk, ameddig csak így el tudunk jutni. A szöveg rendben lesz, és nyáron rövid időn belül összerakjuk az előadást a tánckarral.

– Hányadik rendezése ez?

– Túl vagyok ezen a téren is a harmincon. A PNSZ-ben viszont három éve kezdtem, és azóta itt nagy örömömre mesejátékokkal foglalkozom. A kollégák év elején meg is kérdezik tőlem mindig, idén melyik mese lesz műsoron? Ugyanakkor most a Janus Egyetemi Színházban Goethe: Werther regényéből készítünk színpadi adaptációt. Werther leveleit pedig a neten át szétküldjük az iskoláknak.

– Színészként is játszott több mint félszáz műben. Melyek voltak a kedvencei?

– A JESZ-ben az Ibusár, a Tartuffe és A fösvény főszerepe, a PNSZ-ben Döbrögi, valamint az Addiktban, a Mobilban és az Elveszett Csontváryban kapott karakter. Rendezőként a JESZ-ben a Mizantróp és a Hamlet, a Nemzetiben pedig ami most jön, a László király.

– Akárcsak Besenczi Árpád, szintén jogász. Mennyire gyakori ez a színházban?

– Akadnak még rajtunk kívül néhányan. Például mondok egy másik egykori pécsit, Hargitai Iván rendező is jogászdoktor. Én egyébként legutóbb a Szakadék JESZ-előadás egyik jogi szakértőjeként gyakoroltam ezt a végzettségem.

Esztéta és jogász diplomája is van

Tóth András Ernő a Somogy megyei Lengyeltótiban született 1969-ben. A marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, elvégezte a PTE BTK magyar-esztétika szakát, 2002-ben jogi diplomát szerzett. Harminckét éve játszik, és él Pécsett. Színészként a Kisszínházban kezdett, dolgozott a Harmadik Színházban, 1996-ban alapítója volt a JESZ-nek, most művészeti vezetője, 2003-tól tagja a Pécsi Nemzetinek. Felesége, dr. Lábodi Judit a pécsi önkormányzat jogásza, gyermekeik: András Ernő (14) hetedikes, Cecília Róza (10) negyedik osztályos általános iskolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában