nagymama konyháját idézik

2020.05.29. 14:00

Gordisai Csodálatos: a palántaneveléstől a csomagolásig mindent maguk végeznek

Ezekben a hetekben ültetik saját nevelésű paprika- és paradicsompalántáikat, de már figyelik a gyümölcsfáikat és szedd magad eperakcióra is terveznek menni a Gordisai Szociális Szövetkezet dolgozói, hogy amint lehet, készíthessék a savanyúságokat, lekvárokat és zöldségkrémeket.

Zs.K.

A Gordisai Szociális Szövetkezet 2013-ban alakult az önkormányzat közfoglalkoztatási programjának keretében, 9 fővel indultak, most 7 taggal rendelkeznek. Varnyu Eleonóra, a szövetkezet elnöke elmondta, jelenleg öt főt foglalkoztatnak és egy pályázat vége felé járnak, háromévnyi támogatottságot követően másfél év a tovább foglakoztatás, ami jelenleg zajlik. Nyilvánvalóan nekik sem jött jól a három hónapnyi kiesés, amikor is kevesebbet rendeltek a környék konyhái és éttermei, de remélik, hogy hamarosan visszatér az élet.

A szövetkezet dolgozói 6000 négyzetméteren ter­mesztenek zöldséget, emellett uborkát az oldi, almapaprikát pedig a kémesi önkormányzattól vásárolnak fel. A helyi hagyományokra épülő receptúra alapján készülő Gordisai Csodálatos termékeket sokaknak nem kell bemutatni, a vevők már megtalálják a finomságokat, ezért persze sokat is tesznek.

– A palántaneveléstől a csomagolásig mindent mi készítünk, prémiumkategóriás termékeket állítunk elő. Azt szoktam mondani, hogy a lekvárjainkat úgy készítjük, hogy 100% gyümölcs, 20% cukor, a többi szeretet, vizet pedig csak annyit tartalmaz, amennyit a gyümölcs a hajnali harmatból magába szívott. Matematikailag ez nyilván lehetetlen, de mégis így van – mondta Varnyu Eleonóra.

A különlegességeket főként a kiállításokon és a Bőközi Legendás két budapesti üzletében keresik. A zöldségkrémeket, zakuszkát (lecsós padlizsánkrém), babos zakuszkát, szilvacsatnit (fűszeres szósz), illetve a cseresznye-meggy és áfonyás szeder lekvárokat leginkább a fiatalok keresik. Két éve egyébként Drávaszabolcson koncertezett a Kormorán zenekar, amikor is a tagok kaptak kóstolót a savanyúságokból, lekvárokból és zöldségkrémekből, és annyira ízlett nekik, hogy időnként azóta is rendelnek minden termékükből. Ezen kívül olyan visszajelzést is gyakran kapnak a harkányi éttermek vendégeitől, hogy utoljára akkor ettek ilyen finomat, amikor a nagymamájuk készített ilyet.

Címkék#Gordisa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!