láttad már őket?

2020.05.27. 17:30

Hatalmas rákok élnek a Mecsekben, ami nagyon jó hír nekünk!

Kézfej nagyságú, a tengerpartokról ismert formájú, tízlábú rákokkal találkozhatunk a Mecsekben. Ezek a folyami rákok, amik 20-25 centiméter hosszúságúra is megnőhetnek. A minap Hosszúhetény mellett találkoztak velük a gyerekek. Hogy mit keresnek itt és miért jó ez nekünk? Utánajártunk!

Németh Krisztina

Nem túl gyakori látvány, a Mecsekben mégis nagy számban élnek a klasszikus formájú rákok, becses nevükön folyami rákok. Ha ilyennel találkozunk, örülnünk kell, hiszen ez azt jelenti, hogy a terület rendkívül tiszta. A víz pedig, amiben élnek szinte makulátlan.

Mecsek völgyeiben, patak, tavak mentén látható

Folyami rák Hosszúhetény mellett

A minap Hosszúhetény melletti pataknál láttak hatalmas rákokat. A pontos helyszínt nem áruljuk el, később azt is elmondjuk, hogy miért.

- Mecsekben már régóta megtalálható ez a faj, nevükkel ellentétben nemcsak a patakokban és folyókban, hanem a tavainkban is jól érzik magukat. Pedig nem mindig volt így – mondja Nagy Antal. A biológus hozzáteszi: régen húsuk miatt „vadásztak” rájuk, így megfogyatkozott a számuk. Ebből az okból, nem szívesen részletezzük, hogy a Mecsek mely pontját imádják a legjobban.

Legnagyobb rákfaj Közép-Európában

Fotó: Bocz Diána

A hímek elérhetik a 25 centimétert is. Ez azért már látványos egy kis patakmederben.

- Bár hatalmas ollójuk van és nagyot tudnak csípni, ha az ember megfogja őket, mégsem jelent veszélyt ránk – mondja Nagy Antal. A biológus hozzáteszi: védetté kellett nyilvánítani őket, mert már annyira kevesen maradtak vizeinkben.

Kopoltyúval lélegeznek

A folyami rák kopoltyúval lélegezik, így ők a szárazföldön nem maradnak életben.

- Ha találunk egy ilyet, akkor semmiképp se vigyük messzire az élőhelyétől, hiszen víz nélkül elpusztul – figyelmeztet Nagy Antal.

Éjszaka jönnek elő, nappal elbújnak

Kicsit azért is mondhatjuk meglepő látványnak ezeket a rákokat, mert éjszakai állatok és nappal nem bújnak elő a rejtekhelyeikről.

- Érdekesség azonban, hogy mindenevők. Sőt, kisebb állatokat is képesek megenni. Ha egy döglött hal kerül a közelükbe, akkor képesek ellepni a tetemet és elfogyasztani – mondja a biológus.

Amit még érdemes róluk tudni, hogy Magyarországon őshonosak, fejlettebb rákok. Három fajuk van, az egyik a folyami, a kövi- és a kecskerák. Ők mindenevők, de elsősorban kisebb állatokat is elfogyasztanak. Ha pedig egy hal elpusztul, előszeretettel eszik meg a dögöt is. Élnek hazánkban kisebb méretűek is, de ők nem a klasszikus rákformát mutatják.

Plusz érdekesség

Régebben veszélyt jelentett számára a márványrák is, ami nem őshonos faj. A márványrákokat fogságban, akvaristák tenyésztették a '90-es években Németországban. Egyetlen nőstényből indult a világállomány, szűznemzéssel. Ezáltal nagyon elszaporodtak és sokkal gyorsabban szaporodott, mint a folyami rák. A márványrák „terjedési sebességét” mutatja az is, hogy Németországból még Madagaszkárra is eljutott. De szerencsére ez a veszély már nem áll fenn, a folyami rák él és virul hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!