Koronavírus Baranyában

2020.05.23. 13:30

Ismét kinyit a sellyei strand

A strandolni vágyókat a hónap végétől várja a sellyei termálfürdő, amelynek működését az ajánlásokat szem előtt tartva szervezik meg.

M.R.

Az elmúlt hetekben történt enyhítéseknek köszönhetően időben elkezdődhettek a szokásos nyitás előtti munkálatok a Sellye Városi Termálfürdőnél, ezek jól haladnak, így a létesítmény május 30-ával elkezd üzemelni, és várja a pihenni, strandolni vágyókat.

– A fürdő működését természetesen a hatósági ajánlásokat és korlátozásokat szem előtt tartva szervezzük meg – hangsúlyozta Nagy Attila polgármester. – Folyamatosan egyeztetünk a működést felügyelő hatósággal.

A termálfürdő teljes működésre alkalmas, ugyanis adottságai miatt csak kültéri medencékkel rendelkezik, amelyek vízforgató rendszerben üzemelnek, és amelyekben a megfelelő vízkezelést biztosítja a működő gépészeti technológia. A 3,2 hektáros szabad területével bőségesen megfelel a hatósági ajánlásokban meghatározott egy főre jutó pihenőterületnek, amelyet a gyermekes családok kedvelni is szoktak a nagy zöldfelület és a nyugodt környezet miatt.

A medencék terhelhetőségének hatósági ajánlásai nem állnak távol a tényleges terheltségtől, ugyanis a fürdő és medencéinek befogadóképességét alapvetően kisebb vendégszámra határozták meg, mint a térség többi fürdője esetében. Jellemzően a vendégforgalom is kisebb itt, emiatt is kedvelik a létesítményt. Idén tehát az előző évekhez hasonló ápolt, virágosított, szép zöldfelülettel, nyugodt családias környezettel, és nem zsúfolt medencékkel rendelkező fürdő várja az idelátogatókat.

Eközben megépült a fedett, fűthető piaccsarnok is a településen a város önkormányzata által elnyert, Baranya Megyei Önkormányzati Hivatallal konzorciumban megvalósítás alatt álló TOP-1.1.3-16-BA1-2017-00006 azonosító számú, „Piac és az ahhoz szükséges infrastruktúra kialakítása Sellyén” című projekt keretén belül. A 200 négyzetméter hasznos alapterületből 118 négyzetméter a piactér, 25 négyzetméter üzlethelyiség, a fennmaradó terület pedig irodáknak és szociális helyiségeknek biztosít helyet a jövőben. Elkészült a kistermelői piac kiszolgálását biztosító aszfaltburkolatú parkoló is.

Az új épület hatósági engedélyeztetések miatt várhatóan ősztől fog üzemelni, amíg a parkoló várhatóan nyár közepétől vehető használatba. A pályázat keretén belül a nyár folyamán beszerzik a piac működtetéséhez szükséges eszközöket.

– A projekt átfogó célja a Sellyei járás gazdaságának fejlesztése, a vidéki életszínvonal emelése, a fiatalok helyben tartása, az elvándorlás csökkentése és a közösség­építés – emelte ki a polgármester.

Nagy Attila hozzátette, hogy a beruházás konkrét célja egy zárt, egész évben működő piac létrehozása, amely a helyi termékek értékesítésének elsődleges színtere. A hosszú távú elképzelés pedig a Településfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott jövőkép alapján a jó infrastrukturális adottságokkal ellátott, dinamikus város kialakítása, amelynek egészséges gazdaságszerkezete révén elegendő jövedelem képződik a településen.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a polgármester külön kérelemre engedélyt ad élelmiszer és virág árusítására a „régi” piaci részre azoknak, akik csak sellyei piacon értékesítenek. A kérelem benyújtásával kapcsolatosan további információ kérhető a Sellyei Közös Önkormányzati Hivatal Településüzemeltetési és Fejlesztési Osztályán: 73/580-900/45.

Folyik a munka

Megkezdődött a kivitelezés az elmúlt hetekben az egykori sajtüzem területén az önkormányzat TOP-2.1.1.-16-BA1-2017-00001 számú pályázatának keretein belül. A munkaterületet átadták, már dolgoznak a gépek. A területrendezés során elbontják az üzemi épületek, építmények többségét, csak a főépület marad meg, amit később hasznosítanak. A munkálatok révén kialakul egy nyitott tér, amely átjárást biztosít majd a Batthyány utca és a Bodonyi utca között. A lakosságnak így lehetősége lesz a városházát és környékét megközelíteni egy rövidebb útvonalon, amely egy több mint négyszáz méter hosszú, és 225 centiméter széles térköves sétányon vezet majd a parkosított környezetben.

A projekt során a gyalogút mellett, a főutcához közeli elhelyezkedéssel megépítenek egy 230 négyzetméter alapterületű létesítményt, amelyben sport és szabadidős tevékenységet lehet majd végezni kardió,- és kondigépek segítségével. A kivitelezés várhatóan 2021 tavaszán fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!