Koronavírus Baranyában

2020.05.05. 07:00

Lassan életre kel a város, megtelnek az utcák

Sokan élvezték a napsütést a belvárosban hétfő délután, voltak, akik a Széchenyi téren ültek le a barátokkal, mások egy kávé mellett lazítottak a kellemes, tavaszi napon.

M. R.

A több hetes hibernáció után, a kijárási korlátozások enyhítésével és az érettségi vizsgák kezdetével valamelyest felpezsdült az élet a városban. Ahhoz képest, hogy pár napja még alig lehetett embert látni a belvárosi utcákban, most szinte tömeg volt – természetesen közel sem akkora, mint mondjuk egy évvel ezelőtt egy szokásos hétköznapon.

Az utakon is megerősödött a forgalom, és a kisebb utcákban pedig a parkolóhelyek ismét megteltek. A buszok vegyes képet mutattak, voltak járatok, amelyeken csak egy-egy ember lézengett, más járműveken viszont alig lehetett tartani az előírt másfél méteres védőtávolságot. A zsúfoltság elkerülése érdekében egyébként az érettségik ideje alatt a reggeli és kora délutáni órákban a Tüke Busz Zrt. sűríti a járatait. A szájmaszk, kendő vagy sál viselése hétfőtől kötelező minden tömegközlekedési eszközön, ehhez tapasztalataink alapján valamennyi utas tartotta magát. A legtöbben az utcán is magukon hagyták a védőeszközt, de volt olyan, aki – látszólag nagy megkönnyebbüléssel – abban a pillanatban levette, hogy lelépett a városi autóbuszról.

A boltok is kinyithattak a hét első napján, a tulajdonosok egy része élt is ezzel a lehetőséggel, de bőven akadtak olyanok is, akik inkább zárva maradtak. Az egyik belvárosi cipőüzletben viszont reggel már a kirakatot rendezték, így készültek a vásárlók fogadására.

A pécsi Árkádban számos üzlet szintén újra kinyitott, azonban a vevőket mindenhol figyelmeztették, hogy be kell tartani a biztonsági távolságot, valamint kötelező a maszk használata. A távolságtartás nem is volt olyan nehéz, hiszen a boltokba alig tért be pár vásárló.

Hosszabb sorok egyedül a szolgáltatók üzletei és a bankfiókok előtt alakultak ki, de probléma ebből nem volt, mindenki türelmesen várta, hogy elintézhesse a dolgát. Az enyhítések hatására a következő napokban, hetekben újabb üzletek nyithatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában