körkép

2020.05.06. 18:31

Több mint 35 tonna pontyot telepítettek

Kezdetét vette a rendkívüli haltelepítés a megyében.

Fotó: TIBOR KOVACS

Az új típusú koronavírus okozta külpiaci és belföldi értékesítési nehézségek miatt intervenciós felvásárlást végez az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezésére, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras korosztályú ponty készleteit érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege bruttó 800 millió forint. Meghatározták az elosztási elveket, hogy hová kerüljenek a pontyok.

A kedvezményezettek azok a tagszövetségek, és tagegyesületek (valamint a Tisza-tó speciális jogállású halgazdálkodási hasznosítója) lettek, ahol öt hektárnál nagyobb vízterületű állami, vagy többségi állami tulajdonú vízterületet hasznosítanak horgászati célra haszonbérlői, vagy alhaszonbérlői jogviszony keretében.

Baranyában az elmúlt napokban a Pécsi-tóba, a Kovácsszénájai tóba, a Sarádi-tóba, a Belső-Béda holtágba, a Mocskos Duna holtágba, a Boki Duna holtágba, a Kölkedi Duna holtágba és Mohácsnál a Dunába több mint 35 ezer kilogramm pontyot telepítettek.

A Magyar Országos Horgász Szövetség által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és a halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata. A döntés nemcsak a közvetlenül érintett mintegy 1500 dolgozó munkahelyének megtartását segíti, de a koronavírus-világjárvány elmúltával gyorsan és hatékonyan szolgálhatja majd a szabadidős sporthorgászat, a horgászturizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését is elősegítheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!