arckép

2020.05.24. 15:30

Wágner Lászlónak még a sakálok is a barátai

Aki járt már az Ős-Dráva Látogatóközpontban, az tudja, hogy a folyó és az Ormánság élővilágát is megismerheti itt. Húsz éve Wágner László természetvédelmi őr a hely idegenvezetője, aki most rövid útikalauzt ad olvasóinknak is az itt elérhető gyönyörűségekről.

Mészáros B. Endre

– Nyitva vannak már?

– A kiállítás még nem fogad látogatókat, de bejárhatók a hagyományos gazdálkodás, az Ős-Dráva és a Dráva élővilága tanösvények.

– Mi a közönség kedvence?

– Mindig az aktuális virágzások. Túl vagyunk már a kockásliliom, az agárkosbor idején, most a sláger az, hogy nyílik a vitézkosbor orchidea Felsőszentmárton és Drávasztára térségében.

– Mekkora az őrterülete?

– Görcsöny, Old, Vajszló, Vejti sarokpontokkal határolható be a térség. Itt található az Ormánság is, melynek keleti része a Bőköz, amiről fesztivált is elneveztek, s az összművészeti találkozó egyik kiemelkedő eleme éppen a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutatója. Várhatóan idén is megszervezik, csak egy kicsit később, a tervek szerint szeptemberben.

– Hová jár legszívesebben?

– Majláth-puszta és Szaporca mellé egy folyómederhez, melynek az övzátonyán található füzesekhez évszázadok óta nem ért ember, kizárólag a természet alakítja az arculatát.

– Vadgazdálkodási mérnök is.

– Az állatállományból kiemelném a gyönyörű gímszarvasokat, de csodálom a sakálokat is. Békés ragadozók, a rókákhoz hasonló életmóddal, ám azoknál intelligensebbek.

– Milyen érdekességeket kínálnak a tanösvények?

– Megmutatják például a veszélyeztetett vizes élőhelyeket és állataikat: hattyúkat, récéket, gémeket, kakukkokat, nádirigókat, héjákat.

– Készül a Látogatóközpont mellett egy 50 ágyas turistaszálló.

– Már csak használatbavételi engedélyre vár.

– Este hét órakor beszélgetünk. Sokáig bent van?

– Igen, ha a feladat azt kívánja. Például a fokozottan védett harist, vagy a baglyokat csak éjszaka lehet megfigyelni. Éppen tegnap találtam rá az egyik templomtoronyban négy frissen kikelt gyöngybagolyfiókára.

A természetben

Wágner László 1958-ban született Kaposváron. Gyerekkorát Magyaratádon, majd Kaposvár Donner városrészében, természetközelben töltötte, így kerültek kiemelt helyre a madarak az életében. Fertődön végezte el a Kertészeti Szakközépiskolát, Pécsre 1977-ben került, a Szőlészeti Kutatóintézetbe. 1998-tól a Duna-Dráva Nemzeti Parkban a Dráva tájegység természetvédelmi őre. 2005-ben Debrecenben vadgazda mérnöki diplomát is szerzett. Párja, Hajni Tésenfán egy csökkent munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozásnál dolgozik. Szaporcán élnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!