figyeljünk oda

2020.06.03. 17:30

Az erdőben sem szabadna elengedni a kutyát

 – Az egyik mecseki turistaúton sétáltam a minap, amikor velem szemben egyszercsak megjelent egy kutya – kezdte történetét egyik olvasónk. – Nem viselkedett agresszívan, de én mégis megijedtem, hiszen a gazdáját nem láttam sehol. Aztán persze ő is feltűnt, és amikor észrevett, magához hívta az állatot.

M.R.

Forrás: Shutterstock

Fotó: xkunclova

Szerencsére ez alkalommal nem történt semmi, de folyton arra gondoltam, hogy másként is lehetett volna. És magától értetődően felmerült bennem a kérdés, nem kéne pórázon sétáltatni az ebet az erdőben is?

A legtöbbször olvasónk felvetése képezi alapját a kutyások és nem kutyások közötti konfliktusoknak. A következő hetekben egyre több túrázóra lehet számítani, sokan házi kedvencükkel szeretnének sétálni a természetben, ezért fontos, hogy tisztában legyenek a szabályokkal. Egy szabadon engedett négylábú azonban nemcsak a kirándulókra ijeszthet rá, az erdei állatokra is veszélyt jelenthet, hiszen még a legszelídebbnek tartott eb is megkergetheti azokat. A Hosszúcser Vadászegylet nemrég arról számolt be, hogy a pécsi Gyükés városrészben, egy erdős területen egy kutya egy őzre támadt. A vadállaton a vadászok már nem tudtak segíteni.

Az eset valószínűleg elkerülhető lett volna, ha a gazda pórázon sétáltatja a kutyát. Erre egyébként jogszabály is kötelezi, amely úgy szól, hogy az, aki a felügyelete alatt álló ebet természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el. Ilyen esetben tehát a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a mezőőr is bírságot szabhat ki rá.

Van kivétel

A szabályozás alól csak a vadászkutyák és a triflakereső – ide tartoznak például a szarvasgomba kereső – kutyák a kivételek. Önmagában azonban arra nem hivatkozhatunk, hogy az állat fajtáját tekintve vadászkutya, ezért nincs rajta póráz, hiszen a mentesség csak a ténylegesen vadászaton résztvevő kutyákra vonatkozik. A triflakereső ebeknek pedig vizsgáziuk kell, az okiratot a gazdának magánál kell tartania és a gyűjtés időpontját előre bejelentenie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!