pécs

2020.06.10. 11:30

Knyihár Éva élénkíti a közösségeket és összefogja az önkénteseket

Léteznek született közösségi emberek. Közülük is kiemelkedik Knyihár Éva, a Pécsi Közösségi Alapítvány elnöke, a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője, a Bike Maffia, a Mi is Dokit etetünk, a Kaja Kommandó programok és más helyi közösségi kezdeményezések támogatója, létrehozója.

Mészáros B. Endre

– Mióta a közösség a lételeme?

– Fiatalon szültem, két gyermekkel kerültünk Kertvárosba. Itt kezdtem először szervezkedni a lépcsőházi anyukákkal, hogy kölcsönösen segítsük egymás életét.

– Hogy lett ebből kollektíva?

– Istenkútra költöztünk és ott a helyi iskola adta a közösségi teret. Az Európa Kulturális Fővárosa programok kapcsán több száz pécsi polgárt sikerült önkéntesnek mozgósítanom.

– Négy éve társaival létrehoztak egy közösségi alapítványt. – Erőforrásokat mozgósítunk a közösségek fejlődéséhez. Közel húsz helyi kezdeményezést támogattunk több mint öt millió forint értékben, a programok húszezer emberhez jutottak el.

– Hogy reagáltak a járványra?

– A „Mi is Dokit etetünk” program a sürgősségi ellátásban és a koronavírus-központban dolgozóknak biztosított meleg ételt. Kaja Kommandót szerveztünk 15 otthonát elhagyni nem tudó beteg embernek.

– Hol tart az öt éve működő Bike Maffia program?

– Havonta egyszer főzünk húsos ételt kétszáz főre, amit a bringásaink házhoz visznek rászoruló nagy családoknak, idős egyedülállóknak. A listát a családsegítő szolgálattal közösen állítottuk össze.

– Ha szükséges, hány önkéntest lehet találni Pécsett?

– A Civil Közösségek Házával már saját önkéntes program kifejlesztésére tanítjuk a szervezeteket. Képesek vagyunk 100-150 embert mozgósítani.

– Milyen újdonságokkal készül még az alapítvány?

– Ősszel két nagy programunk indul: Az „Élő adásban” három közösségi programra lehet adományozni, a Swimathon úszáson pedig 7-8 közösségi program követei gyűjtenek.

– Mit csinál, ha kilép a közösség­ekből?

– Két lányunokámmal foglalkozom és készülök egy nagy álmom megvalósítására. Vettem egy házikót Martonfán, alkotó közösségi teret, „Fonóházat” alakítunk ki csodabogaraknak.

Civilben pedig „civil szakértő”

Knyihár Éva 1965-ben született Pécsett. A Belvárosi Általános Iskolába járt, a Kodály Zoltán Gimnáziumban érettségizett, ahol a kórusban is énekelt. Szociális munkás és közösségfejlesztő szakon is diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen. Alapítója volt az Istenkúti Közösségi Egyesületnek, dolgozott közönségszervezőként, projekteket vezet, trénerképzőt végzett, a Civil Közösségek Házában civil szakértő. Férje asztalosmester, három fiuk: Bence (35), Bálint (32), András (29) és két unokájuk van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában