szaporca

2020.06.05. 17:30

Környezetbarát szállót avattak az Ős-Dráva Látogatóközpontnál

Ötven főnek biztosít szállást a pénteken átadott Kolokán Szálló az Ős-Dráva Látogatóközpont szomszédságában. Az épület tervezésénél a környezetbarát üzemeltethetőség kiemelt fontosságú volt.

M. R. - MTI

Az aktív turizmus központja lehet Szaporcán a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében átadott Kolokán Szálló, amely a Dráva jellegzetes vízinövényéről kapta a nevét. A környezetbarát, minden komfortot kielégítő vendégházban fontosnak tartották a természeti értékek bemutatását, így a térség meghatározó növény- és madárfajait az ormánsági kazettás templomokra emlékeztető dekoráció jeleníti meg.

Ahogy Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója az ünnepségen elmondta, az első foglalások már a megnyitás előtt megérkeztek. Nyáron mintegy négyszáz vándortáboros diák fog itt megszállni, de több esemény idejére is lefoglalták az épületet.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kiemelte, hogy ez a szálló megdönti a turistaházakról korábban kialakult képet, hiszen minden szobához légkondicionáló tartozik, az épület fűtését levegő-víz hőszivattyúk biztosítják, a keletkező szennyvizet pedig egyedi tisztítómű ártalmatlanítja. Hozzátette, hogy Szaporca összekötése a térség többi attrakciójával – Siklóssal, Harkánnyal és Villánnyal – egy olyan térséget hoz létre, amely egy család számára akár egy hétre remek kikapcsolódási lehetőségeket biztosít.

Nagy István agrárminiszter a 420 millió forintos kormányzati támogatásból létesült turistaház átadásán a koronavírus-járvány következtében megváltozó utazási szokásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje. Ezt segítik a nemzeti parki igazgatóságok, amelyek a zsúfolt célpontok helyett a ritkán látogatott helyszínekre is felhívják a figyelmet, és ott kínálnak biztonságos kikapcsolódási lehetőségeket, szolgáltatásokat.

A tárcavezető elmondta, a legtöbb nemzeti parki és erdészeti látogatóhely már megnyílt és számos programmal várja az érdeklődőket, tíz nap múlva pedig minden külső és belső attrakció – így barlang, bemutatóhely, kiállítás, pihenőhely – látogathatóvá válik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!