szászvár

2020.06.05. 15:25

Mihamarabb szeretnék újjáépíteni a faluházat

A tavaly októberben leégett faluház mielőbbi újjáépítését tervezi az önkormányzat – a tetőszerkezet helyreállítására pályázatot adtak be a közelmúltban.

W. K.

Mint ismeretes, az önkormányzati panziónak és vendéglőnek is helyet adó épület bő fél évvel ezelőtt vált a lángok martalékává. A tavaly tavasszal felújított, a szászváriak életében központi szerepet betöltő szálláshelyből és az alatta lévő étteremből – ahol az óvodások, iskolások számára is főztek, illetve ahonnan bonyolították a felnőtt szociális étkeztetést – a tűzvész következtében szinte semmi nem maradt.

Az épület újjáépítéséről nem tett le az önkormányzat: a kiviteli tervek elkészültek, a tetőszerkezet helyreállításához a Magyar Falu Programra adtak be pályázatot, a maximálisan igényelhető 30 millió forintos támogatást kérve.

Mint azt Vidák Krisztina, Szászvár polgármestere kérdésünkre elmondta, mintegy 50–60 millió forint kellene ahhoz, hogy a tető helyreállításán kívül a legszükségesebb belső munkálatokat is elvégezzék annak érdekében, hogy a közétkeztetés – amelyet jelenleg, átmenetileg a bölcsőde konyhájából biztosítanak – visszakerülhessen a megfelelő kapacitásokkal rendelkező helyére, a faluházba. Ahhoz azonban, hogy a tűzeset előtti állapotot visszaállítsák, azaz bebútorozva, mindennel felszerelve fogadhassa az épület a vendégeket, 100 millió forintot meghaladó költséggel számolnak.

A biztosítóval a kártérítésre vonatkozó egyeztetés ügyvéd bevonásával zajlik. A tűzvizsgálati eljárás során szándékosságot, gondatlanságot nem állapított meg a hatóság – a közmunkások a tető szigetelése során nyílt lángot használtak, ez okozta a tűzesetet.

Az épület maradványainak állagmegóvása érdekében még a tél beállta előtt összefogott a település: önkéntesek segédkeztek a födémre hullott törmelék eltávolításában, és fólia is került a tetőre, megakadályozva a beázást.

Vidák Krisztina kiemelte, bíznak a beadott pályázat sikerében, ahogy abban is, hogy a biztosító is fizet – ez esetben lehetőség nyílna arra, hogy legalább a közétkeztetés visszaköltözzön a faluházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!