fejlesztés komlón

2020.06.07. 20:00

Szabadidőpark épül a romos iparterület helyén

A terv szerint a hónap végén megkezdődik Komlón a Juhász Gyula utcai iparterület rehabilitációja – mint ismeretes, az omladozó egykori bányaépületek helyére vállalkozók háza, park, sportpályák, játszóház épül. A hajdani bányászfürdő felújítása februárban indult – gőzerővel zajlik az építkezés.

Wald Kata

Az egykori nehézipari városokban a világon mindenütt komoly problémát jelent a megszűnő ipari üzemek után visszamaradó, barnamezős területek hasznosítása. Komlón egy ilyen ingatlan kap hamarosan új, a mostaninál sokkal vonzóbb szerepkört: a Juhász Gyula utcában álló bányaépület. A beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 600 millió forinttal támogatja.

– A közbeszerzési eljárás záró szakaszánál tart a projekt: az ajánlatok értékelése megtörtént, a miniszterelnökség jóváhagyására várunk, azt követően kerülhet sor az eredményhirdetésre – tájékoztatta lapunkat Polics József, Komló polgármestere. Hozzátéve, hogy a szerződést a kivitelezővel remélhetőleg még e hónap végén megkötik, amelyet követően a kivitelezés is megindulhat.

A Juhász Gyula utcai létesítmény valamikor a meddőt szállító drótkötélpályához tartozott, de a bánya bezárásával elvesztette a funkcióját. Az évtizedek óta kihasználatlan, balesetveszélyes ipari telken most egy olyan közösségi teret hoz létre a város, amely élhető és barátságos környezetet teremt a kökönyösi városrészben.

A projekt három elemből tevődik össze: a Juhász Gyula utca teljes infrastrukturális újjáépítésére sor kerül – a víz-, villany- és gázvezetékeken kívül a közvilágítást is kiépítik és az úthálózat fejlesztése is része a projektnek.

A beruházás következő szakaszában egy üzemcsarnokot és egy induló vállalkozásoknak helyet biztosító inkubátorházat húznak fel a kivitelezők – az épületben játszóház, irodák és szociális helyiségek kapnak helyet. A telek fennmaradó részét pedig – a projekt harmadik elemeként – parkosítani fogják. Egyebek mellett gyerekjátékok, szabadtéri fitneszeszközök, pihenőpadok is helyet kapnak majd Komló legújabb szabadidőparkjában. A beruházásnak legkésőbb a jövő év végére kell elkészülnie.

Mint ismeretes, egy másik barnamezős beruházásra is nyert 300 millió forint támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a város: a terület februárban indult, gőzerővel zajló rehabilitációja során a városképet nagyban meghatározó hajdani bányászfürdő épülete születik újjá.

Az önkormányzat célja a vállalkozások számára vonzó, munkahelyteremtés céljából alkalmas kereskedelmi és szolgáltató központ kialakítása a hétezer négyzetméteres épületben. A hajdani fürdő energetikai korszerűsítése tartalmazza a teljes hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét. A fejlesztést követően a létesítményből egy jól használható, alacsony energiafelhasználású, ezáltal alacsony szén-dioxid-kibocsátású ingatlan válik.

A tervek szerint a beruházás nyár elején befejeződik, ezután a bérlők – akik elsősorban logisztikai és raktározási célokra használják majd a helyiségeket – kezdhetik meg a belső munkálatokat. Az épületnek egy szintje – amely egy 500 és egy 1000 négyzetméteres területre akár ketté is osztható – még bérlőre vár: hamarosan újabb licitet hirdet az önkormányzat.

Cél, hogy ez év végére kívül-belül teljesen megújulva, új funkciójában működhessen tovább a belvárosban a bánya egykori fürdőépülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!