indul a helyreállítás

2020.06.07. 07:00

Újra régi pompájában ragyoghat az Európa-hírű Bocz Gyula-szobor

Pár nap múlva, de legkésőbb egy héten belül elkezdődhet Bocz Gyula nemrég sajnálatos körülmények között darabokra tört, Spirál 2 elnevezésű híres szobrának helyreállítása. A munkával megbízott Szemerey-Kiss Balázs restaurátor szerint június végére eredeti szépségében láthatja viszont a közönség az alkotást – ha az időjárás nem szól közbe.

HLB

Amint arról lapunk elsőként beszámolt, két hónapja derült ki, hogy több darabra tört a nagyharsányi szoborparkban Bocz Gyula Európa-hírű alkotása. A szobor azelőtt nem sokkal került vissza a Duna–Dráva Nemzeti Park kezelésében lévő telepre a budapesti Műcsarnok mellől, ahová egy kiállítás apropóján került. A Spirál 2 nevet viselő, nagyharsányi szürke mészkőből készült, hattonnás mű eszmei értéke mintegy 80 millió forint.

Bár a család korábban feljelentést is fontolgatott az ügyben, most úgy tűnik, hogy hamarosan ismét teljes pompájában csodálhatjuk az alkotást, hiszen napokon belül elkezdődhet a megrongálódott szobor restaurálása.

A helyreállítást Szemerey-Kiss Balázs restaurátor, műemlékvédelmi szakmérnök, a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor tanszékének vezetője végzi. A szakember lapunk érdeklődésére elmondta, a Duna–Dráva Nemzeti Park megkeresése után szakmai javaslatot kellett tennie a munkára és a költségekre. Pár héttel ajánlattétele utána jelezték felé, hogy egy további fővárosi és egy helyi javaslatot is vizsgálnak a megbízók, amelyek közül végül az ő terveit fogadták el.

– A munkálatok napokon, de legkésőbb egy héten belül megkezdődhetnek, elvileg június 30-án már eredeti szépségében láthatja a közönség a szobrot – ha az időjárás nem szól közbe – közölte. Mint mondta, a helyreállítást a helyszínen végzi, hiszen a szobor további szállítása sem szakmailag, sem anyagilag nem indokolható.

A restaurálási folyamatról szólva megtudtuk, hogy a munkálatok során darura és ácsolt vázszerkezetre is szükség lesz. Mivel a sérülése során a műtárgy két nagyobb darabra tört, első lépésben a törésfelület mentén levált, lerepedt részek konszolidálását kell megoldani.

– A következő fázisban a két fő darab próbaillesztése történik meg, majd ha a terveknek megfelelően alakul a restaurálás, akkor mindezek után lehet a csapoláshoz előkészíteni – irányba állítva megfúrni, becsapolni – az elemeket, amiket a későbbiekben megfelelően rögzítünk majd. A legvégső lépésben a már rögzített, csapolt, installált szobor két eleme közötti hiányázó darabok pótlására kerül sor – árulta el a munka menetét Szemerey-Kiss Balázs.

A helyreállítás költségeiről pontos adatokat természetesen nem kaptunk, de a restauráláshoz használt, megfelelő minőségű, speciális, rozsdamentes, jelentős átmérőjű csapok, UV-stabil ragasztók, fúrók, eszközök, stb. nem olcsók. A darus kocsi kiszállása, munkaórája szintén jelentős összeget képvisel, így az összköltségben a restaurátori munkadíj a legkisebb tétel.

Bocz Gyula Munkácsy-díjas szobrászművész a nagyharsányi szoborpark egyik alapítója volt és az elsők között kezdett dolgozni a helyi művésztelepen. A Spirál 2 elnevezésű alkotás élete egyik fő művének tekinthető.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában