új irányelv

2020.06.08. 17:58

Zajjal és füsttel küzdenek a szúnyogok ellen Pécsen (is)

Akárhogy csípnek majd a szúnyogok, egy valami biztos: az eddig megszokott kétfedelű repülőgépek nem sietnek a pécsiek segítségére – közölte a pécsi önkormányzat. Az Európai Unió teljes területén betiltották ugyanis azokat a készítményeket, amelyekkel légi szúnyoggyérítést lehet végezni. A módszert földi megoldással kell kiváltani, ez pedig füsttel és zajjal járhat.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

Az országos szúnyoggyérítési program az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében zajlik, e mellett a Biokom NKft. városüzemeltetési feladatként rendelt meg az elmúlt években ilyen munkálatokat. Pécs területén jellemzően 2-2 alkalomra volt szükség egy szezonban. Az országos program részeként városunk területén a korábbi években végzett gyérítések mintegy 70 százaléka zajlott légi-kémiai módszerrel, míg a városüzemeltetési feladatként megrendelt gyérítések csaknem 100 százaléka történt így.

A légi szúnyoggyérítés kiesése természetesen nem azt jelenti, hogy a repülőgép által permetezett területek kezelés nélkül maradnak az idei évben vagy a jövőben, hanem azt, hogy a kieső módszert egy másikkal kell kiváltani. Erre azonban csak egy lehetőség marad, a földi úton történő kijuttatás, ami klasszikusan egy kisteherautó platójáról történik.

A földi gyérítés kétféle módszerrel történik, ez lehet melegködös vagy ULV-technológián alapuló. Az ULV-technológia permetcseppekre porlasztja a levegőbe juttatott szert, viszonylag csendes, de a permetfelhő kevésbé hatékony. A melegködös módszer hatékonyabb, de jelentős zajjal és füsttel/köddel jár.

Pécsen várhatóan mindkét technológiát alkalmazni fogják a gyérítéssel megbízott vállalkozók: az ULV-technológiát jellemzően a város központi részén, a melegködöst pedig a külső területeken. Mivel a szúnyoggyérítés a jövőben szokatlan zajjal és köddel járhat, a pécsiek megértését kérik, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a beavatkozásokra időben felhívják a lakosság figyelmét.

Az idei évtől kieső légi gyérítés harmadik alternatívája azon vízfelületek bakteriális kezelése, amelyek a rovarok szaporodásának gócpontjai. A vízfelületek természetvédelmi szempontból biztonságos bakteriális gyérítésében az önkormányzat a Pécsi Tudományegyetem szakembereinek segítségére számít, és meg is kezdődött a projekt előkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!