lakáspiaci körkép

2020.07.10. 20:00

A gyors fellendülés után kevesebben néznek új ingatlant

Nehéz hónapokon van túl az ingatlanpiac, a koronavírus-járvány ideje alatt jelentősen lecsökkent az adásvételek száma. A veszélyhelyzet megszűnését követő hirtelen fellendülés után most ismét visszafogottabb az érdeklődés a lakások iránt.

M. R.

Ahogy lapunk is megírta, a koronavírus-járvány miatt tavasszal az adásvételek száma erősen visszaesett a megyei lakáspiacon, március második hetében ez a csökkenés már akár a 60-70 százalékot is elérte. Ahogy akkor írtuk, a piacot a folyamatban lévő ingatlanügyletek tartották életben. Az enyhítések hatására azonban május végén hirtelen ismét megnőtt a kereslet az eladó ingatlanok iránt, és ez a fellendülés nagyjából június elejéig tartott ki.

– A lakáspiacon sok olyan vevő volt, aki már régóta, akár tavaly október vagy november óta kivárt – mondta el lapunknak Pretzl András, a pécsi iHome Ingatlaniroda értékesítési vezetője. – Ők voltak azok, akik májusban elkezdték keresni a lakásokat.

Ahogy a szakértő fogalmazott, hirtelen lett hatalmas a kereslet, és emiatt az eladói oldal nem is vitte lejjebb az árakat. Ez viszont azt eredményezte, hogy a nagy érdeklődés ellenére sok esetben az adásvételig már nem jutott el a folyamat. A keresleti oldalra éppen ezért most a kivárás a jellemző, hogy valamerre mozduljanak el az árak – ehhez kell igazodnia a kínálatnak.

Az országos trendeket tekintve jellemző az, hogy olcsóbban lehet lakáshoz jutni, de a megyeszékhelyen ez még egyelőre nem érezhető. Természetesen azok az ingatlanok, amelyeket jó áron kínálnak, most is hamar elkelnek. A nyáron egyébként is mérsékeltebb az érdeklődés a lakások iránt, hiszen ilyenkor sok ember nyaralni megy, nem feltétlenül ezekben a hetekben nézelődik az ingatlanok között.

A következő fellendülés a pécsi lakáspiacon július végén várható, az egyetemi ponthatárok kihirdetése után. Egyre inkább jellemző, hogy a megyeszékhelyen kezdő hallgatók nem bérelnek lakást, hanem vesznek egyet. A magas albérleti árak miatt ez még mindig jobban megéri, még ha az itt töltött évek után újra is értékesítik az ingatlant.

Bőséges a kínálat a lakáspiacon

A Duna House elemzése szerint áprilisban érhette el mélypontját a hazai ingatlanpiac a korlátozó intézkedések és a gazdasági bizonytalanság miatt. Ezután viszont látványos volt az emelkedés, idén júniusban országosan már több, mint 11 ezer adásvétel bonyolódott, ami az előző év azonos időszakával szinte megegyező adat. Májushoz képest pedig újabb 33 százalékos emelkedést mutatnak a legfrissebb adatok. A társaság szerint a növekedés egy része valószínűleg a járványidőszak alatt elhalasztott tranzakciókból tevődött össze.

A kínálat tehát most bőséges megyénkben is, ami jól látszik az egyik legnagyobb lakáseladással foglalkozó portál adataiból is. Csak Pécsen több ezer eladó ingatlan közül válogathatunk, az árak pedig széles skálán mozognak. A belvároshoz közel kétszobás lakást már tízmillió forinttól kínálnak, de egy nagyobb, új építésű ingatlanért akár hetvenmillió forintot is elkérhetnek, de persze a két véglet között is találhatunk bőven ajánlatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában