körkép

2020.07.10. 07:00

Kedvezett a parlagfűnek a sok csapadék

A júniusi meleg, csapadékos időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének, a vegyszeres gyomirtás a termőföldeken hatékonynak bizonyult, a nem művelt területeken azonban már csak napjaik vannak a gazdáknak, hogy a virágbimbó kialakulását megakadályozzák.

W. K.

Kedvezett a parlagfű fejlődésének az elmúlt hetek változékony, meleg, többnyire csapadékos időjárása – a legfejlettebb egyedek 70-120 cm-esek, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legfrissebb helyzetképe szerint.

Mint ismeretes, a parlagfű elleni védekezési kötelezettség teljesítését belterületen a jegyzők, külterületen és zártkertben a kormányhivatal szakemberei ellenőrzik. A Baranya Megyei Kormányhivatal a helyszíni ellenőrzéseket júniusban kezdte meg és egészen a szezon végéig végzi – ez az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan az őszi hónapokig, október elejéig tarthat.

– A tapasztalat szerint a parlagfű megjelenése szempontjából legérzékenyebb kapás kultúrákban (napraforgó, kukorica, szója) az elmúlt időszakban lehullott csapadéknak is köszönhetően a gazdálkodók által végzett vegyszeres gyomirtás hatékony volt, a táblák – néhány kivételtől eltekintve – gyommentesnek tekinthetők. Az őszi kalászos gabonák, valamint az őszi káposztarepce aratása megkezdődött, a tarlók jelenleg gyommentesek, ha azonban az elkövetkező hetekben nem végzik el a megfelelő kezelést, úgy ezeken a táblákon nagy mennyiségben jelenhet meg a parlagfű – válaszolta kérdéseinkre a Baranya Megyei Kormányhivatal.

Hangsúlyozva, hogy a nem művelt területeken található parlagfűnövényeken ugyan még nem alakult ki a virágbimbó, de ennek megakadályozására – a gyom fejlettségéből adódóan – a tulajdonosoknak, földhasználóknak már csak néhány napjuk maradt.

Egyre több a bejelentés

A parlagfűvel szennyezett terület már elektronikus úton is jelenthető a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (pbr.nebih.gov.hu) keresztül. Idén Baranyából eddig csupán négy jelzés érkezett, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a szám augusztusban várhatóan emelkedik. 2019-ben közel háromszor annyi jelzés érkezett – összesen 71 külterületet és 45 belterületet érintve –, mint 2018-ban. Tavaly 242 alkalommal indult eljárás, amiből 92 esetben növényvédelmi bírságot is kiszabott a hatóság. Ezek mértéke 15 ezer és 225 ezer forint között változott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában