Orfű

2020.07.09. 12:30

Megújult a turistaház, több embert fogadhatnak

Több mint 22 milliárdért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések a magyar erdőgazdaságoknál.

A Mecsekerdő Zrt. 69 millió forintos beruházással, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program 46 millió forintos támogatásának segítségével bővítette ki és újította fel az orfűi Vízfő Turistaházat, melynek ünnepélyes átadását tegnap tartották. A területen a meglévő három apartmanház mellé egy 16 férőhelyes új házat építettek, továbbá hat férőhellyel bővítették az egyik korábban épült faházat.

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a meghívottakat tájékoztatta arról, hogy a kormány célul tűzte ki, hogy hazánknak tíz év múlva a legélhetőbb országok közé kell tartoznia, s ebben az egészséges életmódnak is meghatározó szerepe van. Megjegyezte, hogy a most átadott orfűi turistaház versenyképesnek mondható a hasonló osztrák és szlovák intézményekkel.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy jelenleg több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések a magyar erdőgazdaságoknál, s azt is elmondta, hogy az elmúlt tíz évben 20 milliárd forint értékben valósultak meg ilyen beruházások. S ezek a fejlesztések a jelenlegi élethelyzetben különösen is fontosak, ugyanis az emberek a járványhelyzet miatti nehézségek közepette sem szeretnének lemondani a színvonalas szolgáltatásokról.

– Kormányzati szinten is jelentősen átértékelődött az erdők szerepe. A gazdasági hasznon túl kiemelten fontos szemponttá vált, hogy erdeink a köz javát szolgálják. Enyhítsék a klímaváltozás hatásait és nyújtsanak rekreációs lehetőséget – fogalmazott az államtitkár.

Nő a terület

Ripszám István, a mecseki erdőgazdaság vezérigazgatója elmondta, hogy a Budai hegység és a Pilis után talán a Mecsekben a legsűrűbb a turistaút-hálózat. Hoppál Péter országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta tudatos vállalása az erdész szakmának, hogy az erdők növekményének egyharmadát meghagyja. Ennek a mentalitásnak és tevékenységnek az eredménye, hogy az elmúlt huszonöt évben folyamatosan nő az erdőterület nő hazánkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!