Balatoni nyár

2020.08.10. 11:30

A bajbajutottaknak segítenek a strandokon

Idén is a Magyar Vöröskereszt fiatal önkéntesei nyújtanak szükség esetén elsősegélyt 19 balatoni szabadstrandon. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat immár 14 esztendeje működik, adományoknak köszönhetően.

Wald Kata

Idén is a Magyar Vöröskereszt fiatal önkéntesei nyújtanak szükség esetén elsősegélyt 19 balatoni szabadstrandon, biztosítva ezáltal a nyugodt pihenést az ott nyaralók számára. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálathoz, amelyet idén immár 14 alkalommal szerveznek meg, ezúttal is csatlakoztak baranyai fiatalok.

A szolgálati idő alatt a tóban vagy a parton történt sérülések, rosszullétek szakszerű ellátása, nagyobb sérülés, betegség esetén a hatékony mentőhívás és a beteg állapotának stabilizálása, szükség esetén az újraélesztés megkezdése a feladatuk. Azokon a fürdésre kijelölt helyeken, ahol nem kötelező oxiológus szakember alkalmazása, hiányt pótol a szolgáltatás, hiszen itt az előforduló sérülések kezelése, ellátása esetleges vagy teljesen megoldatlan.

A program keretén belül a Magyar Vöröskereszt ifjúsági tagozatának több mint 320 önkéntese 12 Balaton-parti település 19 strandján részesíti elsősegélyben a bajbajutottakat. A 16–30 év közti fiatalok a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látják el, minden nap 10 és 18 óra között.

– Kagylóvágás, horzsolások, sportsérülések – ezek a leg­gyakoribb problémák, amelyek kezelésében segítséget kérnek a strandolók – tájékoztatta lapunkat Kormos Ádám, a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat vezetője. Idén mindezek mellett különösen gyakran kérik rovarcsípések miatt az ellátást, ezen kívül jellemző még a napszúrás, napégés, hőguta. – Az UV index ezen a nyáron kiemelkedően magas – volt példa arra is, hogy valaki másodfokú égési sérüléseket szenvedett napozás közben, és ennek kezelésében kérte a helyszínen lévő önkéntesek segítségét – emelte ki a szolgálatvezető.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat 2007-es indulása óta hétszer életet mentettek, és több mint 40 ezer esetben nyújtottak szakszerű ellátást. Idén már mintegy 2000 esetet láttak el, egy napsütéses hétvégi napon 100–140 alkalommal kérik a segítségüket.

A Magyar Vöröskereszt számára strandonként körülbelül 1 millió forintba kerül a szolgálat működtetése – ebből az önkéntesek étkezését, szállását, biztosítását, utazási költségeit valamint a szükséges felszereléseket biztosítják. A program kizárólag támogatói forrásokból valósul meg, a szervezet honlapján (www.voroskereszt.hu) jelenleg is folyik az adománygyűjtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!