tervek

2020.08.21. 07:00

A város zöld szigete lehetne a Balokány

Újabb lendületet adhat a Balokány Ligetnek, hogy hamarosan az Ökováros-Ökorégió Alapítvány is a Pepitába költözik. Az épület emeletén ökojátszóházat alakítanánk ki és biobüfét is üzemeltetnének.

Zsigmond József

„Jó reggelt Balokány”, hangzott a hangosbemondón csütörtök reggel a Balokány-ligetben, ahol egy kis ünnepséget tartottak. Színes programokkal készültek, voltak koncertek, utcabál, lehetett csónakázni, a gyerekek kipróbálhatták az ugrálóvárat, kosaras körhintát, kisvasutat, és természetes újkenyér-kóstolóra is sor került, ami az Orfűi Malomban készült új búzából.

– A hagyományos balokányi majális a koronavírus miatt elmaradt. Simon Gábor keresett meg minket, aki a vírus ideje alatt Kertvárosban szervezett koncerteket, hogy neki van egy kész műsora, és mi lenne, ha augusztus 20-án egy színes programmal kedveskednének a helyieknek – mondta Pánovics Attila, a Balokány-liget fejlesztésének a koordinátora. – Augusztusban úgy meghirdetni egy programot, hogy majális, az egy kicsit vicces lett volna, így a Tó-parti ünnepség elnevezés mellett döntöttünk.

A rendezvény egyik felkarolója a Ökováros-Ökorégió Alapítvány lett, amely a közeljövőben költözik be a Pepitába.

 

– Ez egy olyan kis zöld szigete a városnak, amit szeretnénk élettel megtölteni, hogy a helyieknek ne kelljen elutazniuk ahhoz, hogy egy szép zöld környezetben kikapcsolódjanak – közölte Lechner Gabriella, az Ökováros-Ökorégió Alapítvány titkára. – Az épületet átalakítanánk, a felső emeleten egy ökojátszóházat alakítanánk ki kisgyermekes családok részére, s olyan programokkal, interaktív oktatással készülünk majd, ami a környezettudatosságra, a helyi termékek fontosságára, a kreativitásra épülne, továbbá egy biobüfét is nyitnánk. A mostani Tó-parti ünnepség még a hagyományos szórakoztató elemek jegyében telt, de később szeretnének zöldirányba változtatni.

Megszépül

A Pepita környékét szeretnék bekamerázni, hogy biztonságosabb legyen, s kevesebb rongálás történjen a környéken. Az épület mögötti fás, bokros részt a MÁV munkásai kitisztították, ugyanis korábban ez a rész teljesen el volt hanyagolva, és a hajléktalanok is ideköltöztek. Úgy tudjuk, már csak egy jóváhagyásra várnak, s utána kezdődhet a tószínpad felújítása, ahol várhatóan mobil tető is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!