arckép

2020.08.12. 12:33

Az életminőséget javító közösségépítést tekintik fő feladatuknak

Négyéves fennállása alatt mintegy 25 alkalommal támogatott helyi forrásból helyi erőket a Pécsi Közösségi Alapítvány. A szervezet most eddigi legnagyobb akciójára készül, először rendeznek Pécsett Swimathon adománygyűjtő eseményt. A részletekről dr. Parag Csilla kurátorral beszélgettünk.

Mészáros B. Endre

– Hogy került az alapítványhoz?

– Több évtizedet töltöttem közgazdászként a versenyszférában, aztán csatlakoztam a Pécsi Bike Maffia kerékpáros csoporthoz önkéntesként, s ezt követően kértek fel az alapítvány igazgatójának majd később kurátorának is.

– Mi az, hogy közösségi alapítvány?

– Kilenc pécsi lokálpatrióta hozta létre négy évvel ezelőtt ezt a hazánkban nem egészen tíz éve működő társulási formát. Egyébként az elsőt az Egyesült Államokban 1914-ben alapították, segítséget kínálnak helyi életminőséget javító közösségi kezdeményezéseknek helyben gyűjtött adományokkal. Itthon a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány a mozgalom fő motorja, ahonnan mi is nagyon sok segítséget kapunk.

– Mit tudtak eddig elérni?

– Mintegy 25 programot támogattunk 9,5 millió forinttal. Van ebben saját projekt is, továbbá olyan célok valósultak meg, mint a kertvárosiakat madáretetésre és felelős kutyatartásra ösztönzés, a kerekes­székkel megközelíthető belvárosi üzletek, szórakozóhelyek felmérése.

– És most mi következik?

– Tavaly szerveztünk először „Élő Adást”. Ez azt jelenti, hogy meghívott vendégektől prezentációk alapján élőben történik az adománygyűjtés. Így három óra alatt cégek és magánszemélyek 2,5 millió forintot adtak össze. A siker láttán idén tavaszra terveztünk újabb hasonlót, de a járvány miatt november 12-én fog megvalósulni. Valamint első ízben rendezünk úgynevezett Swimathon követes adománygyűjtést, amit Budapesten a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány már négy alkalommal szép eredményekkel szervezett meg.

– Miről szól a Swimathon?

– A záróesemény október 17-én lesz a Hullámfürdőben, amit négyhetes kampány előz meg, amelynek során a kezdeményezések követei, 15-20 ember a saját ismeretségi köréből szervez gyűjtéseket.

– Hogy lazít egy civil szervezet igazgatója?

– Jó ideig tollaslabdáztam, szeretek utazni, színházba járni. Emellett csillagbölcseletet tanultam négy évig, mert érdekelnek az ezoterikus dolgok.

Marketingből doktorált

Dr. Parag Csilla 1963-ban született Pécsett. A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, a JPTE-n közgazdász diplomát szerzett, 1994-ben doktorált marketingből. Dolgozott a Zsolnay Porcelángyárban, a Hauniban beszerzési és értékesítési vezetőként, 2000-től családi vállalkozásokat visz. 2017 óta az egyedüli részmunkaidős alkalmazott a Pécsi Közösségi Alapítványnál. Férje, dr. Ulbert József a PTE Közgazdaságtudományi Karán tanít, három lányuk van, Petra (34) pszichiáter, Réka (32) közgazdász és Dániában személyi edzőként ténykedik, Hanna (18) most érettségizett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!